Americká gerontokracia. Prečo sa o nej hovorí až teraz?

Joe Biden je starý. Vedia to všetci. Tento rok v novembri bude mať 80 rokov. O tom, že Bidenov vek je problém, sa hovorí už pomerne dlho, ale iba na pravej strane amerického politického spektra. Vysoký vek bol témou aj v minulosti. Keď Ronald Reagan vyhral voľby, bol v 69 rokoch najstarším prezidentom v dejinách USA a jeho vek sa prepieral ako možný hendikep.

Joe Biden pricestuje na návštevu Izraela a Saudskej Arábie Joe Biden. Foto: TASR/AP

V roku 2008 mal republikánsky kandidát na prezidenta John McCain 71 rokov a špekulácie o jeho zdraví sa v spravodajstve rýchlo množili. Napriek tomu zdravie a vek Bidena boli dlho tabu. Bolo to len zlé republikánske ohováranie a prezident bol v plnej sile. Ale v posledných pár týždňoch akoby sa s článkami v súvislosti s Bidenovým pokročilým vekom roztrhlo vrece. Evidentne sa začala operácia demokratov dostať Bidena z Bieleho domu.

Prvým takýmto pokusným balónikom bol článok v známom magazíne Atlantic s titulkom „Joe Biden by nemal v roku 2024 kandidovať“. Naozajstnou podpásovkou pre Bidena je ale článok v New York Times s titulkom „V 79 rokoch Biden testuje hranice veku aj prezidentstva“. Ten opisuje najrôznejšie problémy, s ktorými sa Biely dom musí vysporiadať pri strážení takmer osemdesiatročného prezidenta.

Napríklad cesta po Európe a Blízkom východe musela byť rozdelená na dve, pretože sa administratíva obávala, že takú nálož Biden nezvládne. Po chodbách Bieleho domu vraj často šúcha nohami a jeho ľudia ho tajne strážia, aby nezakopol. Pokiaľ Biden dokončí príhovor bez nejakého veľkého prerieknutia, je to veľký úspech.

Čo už Biden nestíha

Práca amerického prezidenta je zamestnanie na 24/7, napriek tomu Biden nepracuje po večeroch a cez víkend vždy odlieta do domovského štátu Delaware. Jeho ľudia sa dušujú, že v prípade potreby sa dá zohnať aj vo svojom voľnom čase, ale jeho pracovný výkon evidentne zaostáva za jeho predchodcami.

New York Times tiež pripomína, že minulý mesiac Biden spadol z bicykla alebo že jeho mediálne výstupy nedosahujú intenzitu ostatných prezidentov. Biden zatiaľ poskytol iba 38 rozhovorov. Donald Trump ich mal za sebou v rovnakej fáze svojho prezidentovania už 116, Barack Obama 198, George Bush mladší 71, Bill Clinton 75 a Bush starší 86. Ostatní štátnici sa navyše k Bidenovi občas správajú ako k popletenému staršiemu príbuznému. Nemecký kancelár Olaf Scholz tak musel nasmerovať Bidena ku kamerám, zatiaľ čo britský premiér Boris Johnson zodpovedal zaňho otázku, keď na ňu Biden nereagoval.

Prečo sa o starobe Joea Bidena začína hovoriť teraz? Vysvetlení je niekoľko. Je možné, že počet dôkazov svedčiacich o tom, že Biden nie je úplne mentálne na vrchole, stúpol tak, že presvedčil demokratov aj naklonených novinárov. Došlo im, že je nutné zamyslieť sa, ako asi bude pôsobiť v 86 rokoch – čo je vek, v ktorom by dokončil prezidentstvo – ak sa na Bidenovi začínajú prejavovať známky staroby už teraz. Pravda, ak by bol znova zvolený. Pri voľbách v roku 2020 panoval tichý predpoklad, že Biden je prezidentom na jedno volebné obdobie. Demokratickú nomináciu získal vďaka správnemu kalkulu, že má najväčšiu šancu poraziť Trumpa. Potom mal ale uvoľniť miesto niekomu mladšiemu. Teraz Biden vyhlasuje, že kandidovať bude opäť.

Prezident má otrasnú popularitu

Pravý dôvod snahy zabrániť Bidenovi znova kandidovať je však jeho otrasná popularita. Podľa spoločného prieskumu New York Times a televízie CBS iba 33 percent Američanov má na Bidena kladný názor a iba 26 percent demokratov si myslí, že by mal znova kandidovať. V novembri budú voľby do Kongresu a zdá sa isté, že republikáni ich úplne opanujú. Väčšina v Snemovni reprezentantov je takmer tutovka, ovládnutie Senátu je veľmi pravdepodobné. Akonáhle sa tak stane, schopnosť Bidena presadiť akúkoľvek svoju agendu klesne na nulu. Demokrati tak musia upierať svoje nádeje k roku 2024. Buď musia dúfať, že republikáni znovu nominujú Trumpa, ktorého v prieskumoch Biden jediného poráža, alebo postaviť nového kandidáta pre prípad, že by sa republikáni rozhodli nespáchať samovraždu.

Problém je, že žiadny nástupca Bidena sa nečrtá. Za normálnych okolností by bol logickým kandidátom viceprezident. Kamala Harrisová je však ešte menej obľúbená ako Biden. Veľa sa ešte hovorí o guvernérovi Kalifornie Gavinovi Newsomovi. Toho sa však pokúsili odvolať samotní Kalifornčania a patrí k progresívnemu krídlu Demokratickej strany. Pokiaľ republikáni nominujú kohokoľvek trochu normálneho, Newsom prehrá.

Vek popredných predstaviteľov je však hlbší problém Demokratickej strany. Predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej má 82 rokov, líder demokratov v Senáte Chuck Schumer má 71 rokov, Bernie Sanders, miláčik ľavého krídla, už oslávil osemdesiatku. A ešte napríklad senátorka Dianne Fiensteinová má už 89 rokov. V apríli o nej vyšiel článok v San Francisco Chronicle tvrdiaci, že nie je schopná zastávať funkciu a občas vraj nespoznáva svojich dlhoročných kolegov.

Republikáni sú na tom v tomto ohľade oveľa lepšie. Guvernér Floridy Ron DeSantis, momentálne favorit na prezidentskú nomináciu, má 43 rokov. Najznámejšie tváre sú päťdesiatnici a šesťdesiatnici. Výnimkou je Donald Trump, ktorý má teraz 76 rokov a je po DeSantisovi druhým favoritom na nomináciu.

Ak by proti sebe stáli 78-ročný Trump a 82-ročný Biden, bol by to jasný dôkaz amerického úpadku. Starých ľudí si treba vážiť a dbať na ich rady. Avšak svetová dynamická superveľmoc si na čele zaslúži niekoho, komu nehrozí, že zabudne meno krajiny, ktorú vedie.

Text pôvodne vyšiel na portáli Echo 24. Vychádza so súhlasom redakcie.


Ďalšie články