Šéf úradu vlády Maďarska: Západ by mal dať Rusku bezpečnostné záruky a neprijať Ukrajinu do NATO

Na dosiahnutie mieru na Ukrajine musí Západ poskytnúť bezpečnostné záruky Rusku a rozhodne odmietnuť členstvo Ukrajiny v Organizácii Severoatlantickej zmluvy (NATO). Ako referuje web Kyiv Independent s odvolaním sa na maďarskú verejnoprávnu televíziu MTVA, povedal to šéf maďarského úradu vlády Gergely Gulyás.

335591437_1260238704565650_306333427411543974_n Gergely Gulyás. Foto: Facebook

Vo svojom vystúpení na univerzitnom podujatí Gulyás tvrdil, že Rusko nepredstavuje hrozbu pre strednú Európu, keďže ruská armáda „nedosiahla žiadne rýchle a obrovské výsledky“ na Ukrajine. Maďarský predstaviteľ tiež tvrdil, že Ukrajina pravdepodobne neoslobodí svoje územia okupované ruskými silami.

Podľa Gulyása sa efektívne rokovania medzi Kyjevom a Moskvou môžu uskutočniť len za účasti Washingtonu, pričom dlhodobé mierové úsilie by malo zahŕňať rozmiestnenie mierových síl a iné podobné rozhodnutia. Ukrajina zatiaľ Gulyásovo vyhlásenie nekomentovala.

Maďarsko podľa odporcov jeho politiky dlhodobo relativizuje vojnu na Ukrajine. Vytrvalo sa stavia proti tvrdším postihom Ruska či pomoci Ukrajine. Premiér Viktor Orbán pred niekoľkými dňami vyhlásil, že Ukrajina nemá šancu vyhrať vo vojne s Ruskom. Nechal sa dokonca počuť, že Moskva je čoraz silnejšia.

Orbánove sympatie a náklonnosť voči Rusku podľa kritikov nepriamo podčiarkuje i skutočnosť, že bol spolu s niekdajším nemeckým kancelárom Gerhardom Schröderom a zosnulým talianskym expremiérom Silviom Berlusconim jedným z troch politikov z EÚ, ktorí tento rok dostali novoročný pozdrav od ruského vodcu Vladimira Putina.

(sita/tod)


Minister životného prostredia Tomáš Taraba sa na margo samosprávnych krajov vyjadril, že sú to najzbytočnejšie inštitúcie na Slovensku, ktoré nevedia nič robiť a sú to len poštári. Pobúril tým niektorých županov, vrátane predsedu združenia SK8…
Prejsť na článok
Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok…
Prejsť na článok
Koncepcia čoraz väčších právnych zásahov do vnútroštátnych legislatív členských štátov Európskej únie bola predmetom Bratislavského právnického fóra 2024. Predstavitelia justície krajín V4 diskutovali o odborných témach a poukázali na negatívne vnímaný trend rozmachu práva EÚ…
Prejsť na článok
Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda.
Prejsť na článok