Pri oslavách štyridsiatky Sídliska KVP sa lámali rekordy

KOŠICE – V rámci celoročných osláv pripravili 40 podujatí a budúcim generáciám zanechali odkaz. Špeciálnym symbolom označili 40 zaujímavých miest. Už od vzniku sídliska tu žije niekoľko stoviek ľudí.

Jedným zo slovenských rekordov je 40-ka z obyvateľov Sídliska KVP. Foto: FB Sídlisko KVP

Sršne tu majú vlastný stánok

Skratka KVP znamená Košický vládny program. Išlo o program novej československej vlády Národného frontu Čechov a Slovákov v roku 1945, ktorý určoval, ako bude vyzerať budúca politika krajiny. Program je označovaný tiež ako začiatok socialistickej revolúcie v Československu. Sídlisko v západnej časti Košíc v blízkosti lesov a polí ponúka zaujímavé miesta a inštitúcie pokrývajúce pestré oblasti spoločenského života.

Do zeme putoval odkaz budúcim generáciám. Foto: FB Sídlisko KVP

Verejná knižnica Jána Bocatia je pobočkou najstaršej a najväčšej verejnej knižnice na Slovensku. Pre sestry z Kláštora bosých karmelitánok má prioritu apoštolát modlitby a obety. Na KVP-čku nechýbajú chrám, konkrétne Kostol Božieho milosrdenstva, ani poliklinika. Za športom možno zájsť na zimný štadión, ktorého názov je Aréna Sršňov.

Terénne dráhy pre bikerov ponúka dirtpark. Sú tu tiež futbalové ihriská a tenisové dvorce. Obľúbeným vychádzkovým a piknikovým miestom sú lesopark Anička a o čosi vzdialenejší Čermeľ. Na sídlisku v minulosti organizovali gospelový hudobný festival Adonai Fest, dnes tisícky ľudí láka Letný festival.

V začiatkoch hrozilo nešťastie

„Sídlisko KVP sa začalo budovať na prelome rokov 1979 a 1980. Hlavná výstavba bytových jednotiek prebiehala od roku 1983 až do Nežnej revolúcie v roku 1989. Prvý záznam o trvalom pobyte evidujeme z piateho januára 1983 na Dénešovej ulici,“ prezradila zaujímavosť v úvode hovorkyňa Mestskej časti Košice-Sídlisko KVP Ivana Palaiová.

Cvičiť sa dalo počas Leta s fitnescentrom Neonka. Foto: FB Sídlisko KVP

Podľa architekta Milana Motýľa v roku 1983 sa stavalo hlavne na uliciach Dénešova a Drábova. „Výstavbu v tom čase zasiahla obrovská dažďová spúšť. Bola jar a odhumusované územie nebolo schopné prijímať vodu, lebo hlina vodu nepúšťa. Voda sa valila na všetky strany až do Myslavy a hrozilo nešťastie,“ zaspomínal si.

„Museli sme zohľadniť povinné regulatívy. Vždy, keď sa postavilo 600 až 1 200 nových bytov, sa k tomu musela postaviť aj škola. Museli sme to vymyslieť tak, aby sa ku škole a škôlke dostali ľudia peši a bez toho, aby križovali frekventované dopravné ťahy. Ideálne tak, aby sa tam deti dostali bez pomoci rodičov. Rovnako sme museli zohľadňovať, aby byty boli kvôli hluku od frekventovaných ciest vzdialené aspoň 50 metrov,“ opísal podmienky Milan Motýľ.

Celých 40 rokov tu býva vyše 450 ľudí

„Miestny úrad eviduje 456 ľudí, ktorí na KVP bývajú už 40 rokov. Dokonca zaznamenali 24 takých, ktorí sa v roku prvého osídľovania narodili a odvtedy zostávajú bývaniu v mestskej časti verní,“ pridala perličku I. Palaiová. Celkovo dnes na KVP-čku žije vyše 22 000 obyvateľov. Podľa I. Palaiovej občania najviac oceňujú spätnú väzbu pri komunikácii miestny úrad a starosta – obyvatelia, nové podujatia, aktivity, či investície do rozvoja komunitného života.

V rámci osláv sa piekla i najdlhšia slovenská pizza. Foto: FB Sídlisko KVP

Ako sa v štyroch dekádach sídlisko menilo? „Najvýraznejšie zmeny vnímame v komunite ľudí, ktorá sa tu vytvorila. Ľudia sa zaujímajú o dianie okolo seba, zapájajú sa do aktivít a sú súčasťou života na sídlisku. Silu komunity sme mohli vidieť pri rôznych súťažiach, vďaka ktorým sme spoločnými silami získali napríklad prvé detské ihrisko Žihadielko v Košickom kraji. Spomenúť môžem tiež založenie prvého sociálneho podniku, ktorý dal prácu ľudom zo znevýhodneného prostredia, a na druhej strane operatívnym a efektívnym spôsobom rieši vo vlastnej réžii starostlivosť (čistotu a údržbu) o naše sídlisko.“

Drocárov park priviedli späť k životu

„Vybudovali sme Komunitnú kaviareň, ktorá je unikátnym konceptom. Jej ponuka vychádza z moderných a súčasných trendov, no prioritou sú lokálne produkty. Projekt významne oživil Drocárov park a stal sa centrom jeho spoločenského života. Všetky príjmy sa investujú do zlepšenia služieb v kaviarni, alebo do projektov pre našich obyvateľov.“

„Schátraný areál Drocárovho parku sme zmenili na moderné zázemie pre šport, oddych a relax. Z nevyužívaných plôch tam dnes nájdete nové multifunkčné ihrisko, basketbalové a detské ihrisko a tenisový kurt. Veľa sme za uplynulé roky investovali do opravy detských ihrísk a športovísk. Máme jedinečné basketbalové ihriská na Cottbuskej a Starozagorskej ulici, ktoré hýria farbami,“ uviedla niektoré z možností pre mladých I. Palaiová.

Bikerom je k dispozícii dirtpark. Foto: FB Dirtpark Drábova

Budúcim generáciám zanechali v zemi odkaz

Desiateho mája v parčíku pred Miestnym úradom slávnostne zasadili hrab obyčajný stĺpovitý. Zlatý hrabový trojlist je súčasťou erbu KVP-čka. Do zeme zakopali časovú kapsulu s odkazmi pre budúce generácie. Obsahuje historické i súčasné dokumenty: výtlačok prvého a posledného vydania miestneho občasníka KVaPka, fotografie zo začiatkov budovania sídliska, zväzok kľúčov, list od občanov mestskej časti pre budúce generácie, artefakty od občianskych združení Radosť a Dorka či predmety od Farnosti Božieho milosrdenstva.

Pri príležitosti 40. výročia vzniku sídliska pripravila mestská časť 40 akcií. Medzi nimi výstavu historických fotografií a videoreportáže so zaujímavými osobnosťami. „Medzi najväčšie podujatia patrili Deň detí, v rámci ktorého sme sa zapísali do knihy slovenských rekordov: Podarilo sa nám vytvoriť najdlhšiu číslicu 40 zloženú z obyvateľov sídliska, a rovnako najdlhšiu pizzu na Slovensku.“

Označili 40 výnimočných miest

„Niekoľko augustových dní bolo venovaných Potulkám po sídlisku KVP so známym košickým sprievodcom Milanom Kolcunom. Letný festival (už v sobotu deviateho septembra) na Sídlisko KVP priláka známe hudobné mená (Ego a Tina – poznámka red.) a poskytne bohatý sprievodný program pre deti aj dospelých. Navštevujú ho tisícky ľudí. Obyvatelia sa môžu tešiť na tradičné podujatie Vianoce, ktoré sa, rovnako s ohľadom na výročie sídliska, budeme snažiť pozdvihnúť na vyššiu úroveň,“ avizuje I Palaiová.

V bohatom programe nachádza miesto akcia Vítanie novorodeniatok. Foto: FB Sídlisko KVP

„Pri príležitosti 40. výročia sme rovnako vyhlásili súťaž nájdi 40 × 40. Na rôznych miestach sídliska sme na chodníky namaľovali naše logo s číslicou 40. Ide prevažne o miesta, ktoré sú niečím výnimočné. Úlohou ľudí je nájsť všetkých 40 miest, odfotiť si logo so štyridsiatkou a vytvoriť z nich koláž, a to podľa poradia. Okrem toho sme vyhlásili súťaž o najzaujímavejšiu historickú fotografiu sídliska.“

Chystajú sa do veľkých projektov

Po hodnotení a spomínaní na 40 rokov sídliska prichádzajú na rad plány so ďalších rokov. „Chceme pokračovať v tom, čo sme začali: aby KVP bola moderná, efektívna a transparentná samospráva, ktorá má otvorené dvere pre svojich obyvateľov a počúva ich názory.“

Samospráva na Sídlisku KVP pamätá aj na pravidelne venčených obyvateľov. Foto: FB Sídlisko KVP

„Chystáme takisto strategické projekty ako obnovy vnútroblokov, fontány ako srdca sídliska, či napríklad budovy denného centra pre našich seniorov. Ide o veľké projekty, kde sa aktívne snažíme získať externé zdroje a veríme, že sa v najbližších rokoch stanú realitou,“ uzavrela hovorkyňa Mestskej časti Košice-Sídlisko KVP Ivana Palaiová.

Foto: FB Sídlisko KVP