Štatistický úrad: Medziročná harmonizovaná inflácia dosiahla v auguste prvýkrát po šestnástich mesiacoch jednocifernú hodnotu

Medziročná inflácia meraná harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien podľa európskej harmonizovanej metodiky dosiahla v auguste 2023 prvýkrát po 16 mesiacoch jednocifernú hodnotu 9,6 percenta. Medzimesačná harmonizovaná inflácia dosiahla hodnotu 0,1 percenta. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Na snímke muž vykladá tovar z nákupného koša do auta pred nákupným centrom. Foto: František Iván/TASR Na snímke muž vykladá tovar z nákupného koša do auta pred nákupným centrom. Foto: František Iván/TASR

Priemerná ročná miera harmonizovanej inflácie (porovnávajúca zmenu priemernej cenovej hladiny za priemer harmonizovaných indexov spotrebiteľských cien za posledných 12 mesiacov oproti priemeru predchádzajúcich 12 mesiacov) dosiahla v auguste 2023 hodnotu 13,4 percenta, v júli 2023 mala hodnotu 13,7 percenta.

V auguste 2023 harmonizované indexy spotrebiteľských cien medzimesačne v úhrne vzrástli o 0,1 percenta. Medzimesačné zvýšenie cenovej hladiny bolo najviac ovplyvnené zvýšením cien v odbore doprava – celkový kladný príspevok 0,31 percentuálneho bodu (p. b.) k medzimesačnej inflácii bol najviac ovplyvnený zvýšením cien pohonných látok.

Druhý najvýraznejší vplyv na zvýšenie cien v auguste v porovnaní s cenovou úrovňou v júli mal odbor reštaurácie a hotely (0,07 p. b.). Naopak, pokles cien a najvyšší záporný príspevok k medzimesačnej inflácii sa zaznamenal v odbore potraviny a nealkoholické nápoje – záporný príspevok celého odboru predstavoval -0,28 p. b., najmä vplyvom zníženia cien potravín.

(tasr)