Hlas žiada Remišovú vysvetliť financovanie vily v rakúskom Kittsee. Šéfka Za ľudí podáva trestné oznámenie

Strana Hlas žiada predsedníčku strany Za ľudí Veroniku Remišovú, aby vysvetlila financovanie kúpy domu v Rakúsku. Remišová reagovala podaním trestného oznámenia. Tvrdí, že vie zdokladovať každé jedno zarobené euro.

Veronika Remišová. Foto: TASR/Jaroslav Novák Veronika Remišová. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Bývalá vicepremiérka Veronika Remišová by mala vysvetlil financovanie svojej vily v Rakúsku. Uviedol to bývalý poradca vicepremiérov Petra Pellegriniho a Richarda Rašiho Martin Dorčák (Hlas), ktorý v tejto súvislosti zverejnil aj výpis z rakúskeho katastra nehnuteľností. Podľa výpisu má vila v obci Kittsee zastavanú plochu 286 štvorcových metrov a je postavená na dvoch pozemkoch s celkovou rozlohou 840 štvorcových metrov.

„Remišovci podpísali kúpnu zmluvu na dom v septembri 2022. Podľa výpisu z katastra si Veronika Remišová na kúpu vily zobrala hypotéku z rakúskej banky vo výške 546-tisíc eur,“ spresnil Dorčák a vyzval Remišovú, aby financovanie vily transparentne vysvetlila.

„Ak si pani Remišová zobrala viac ako pol miliónovú hypotéku, pri päťpercentnom úroku a 30-ročnej splatnosti by ju splácala po troch tisícoch eur mesačne. Okrem toho, nevieme, koľko za vilu zaplatila mimo hypotéky a koľko ju bude stáť rekonštrukcia, ktorá je očividne potrebná a ktorá už niekoľko mesiacov prebieha,“ doplnil Dorčák.

Dodal, že splácanie takejto sumy mesačne nie je nezanedbateľná položka ani pre poslancov či ministrov. „Okrem tejto vily podľa posledného dostupného majetkového priznania na stránke NR SR vlastní alebo s manželom spoluvlastní pani Remišová tri byty v Bratislave, chatu pod Tatrami a byt v Belgicku,“ uzavrel Dorčák.

„Spôsob, akým spochybňujú pôvod majetku, je cynické klamstvo a účelový pokus o diskreditáciu, ktorým Veronika Remišová čelí,“ reagovali zo strany Za ľudí. Hovoria o predvolebnej kampani. „Keďže nejde o prvý útok a klamstvo, podávame trestné oznámenie na konkrétne osoby, lebo táto snaha o osobnú pomstu už zrejme napĺňa skutkovú podstatu viacerých trestných činov,“ dodali. Rovnako sa pripravuje aj civilná žaloba o ochranu osobnosti na príslušný súd.

(sita, tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac