USA uvalila sankcie na dvoch ruských vojakov vrátane "mäsiara z Buče"

USA v pondelok uvalila sankcie dvom vojakom ruskej armády obvinených zo závažného porušovania ľudských práv na východe Ukrajiny. Následkom nich nemôžu Omurbekov a Frolkin ani ich blízki príbuzní vstúpiť na územie Spojených štátov.

Americká vláda obviňuje Azatbeka Omurbekova, ktorého označuje ako „mäsiara z Buče“, aj z „nezákonného zabíjania neozbrojených ukrajinských civilistov“ z mesta Andrijivka na východe Ukrajiny, uviedlo vo vyhlásení ministerstvo zahraničných vecí USA.

Omurbekov neskôr viedol svoju jednotku, ktorou bola 64. samostatná motostrelecká brigáda, na kyjevské predmestie Buča, kde jej príslušníci „zabíjali, bili, rozsekávali, pálili ukrajinských civilistov a využívali ich na fingované popravy,“ dodáva ministerstvo.

Na Omurbekova už uvalila sankcie aj Európska únia v súvislosti s jeho priamou zodpovednosťou za vraždy, znásilnenia a prípady mučenia v Buči. Vláda USA zaradila na svoj sankčný zoznam aj ďalšieho ruského vojaka, desiatnika Daniila Frolkina v súvislosti s vraždami v Andrijivke.

„Tvrdenia, že Omurbekov a Frolkin sa podieľali na hrubom porušovaní ľudských práv, ako to zdokumentovali mimovládne organizácie a nezávislé vyšetrovania, sú závažné a vierohodné,“ uviedol americký rezort diplomacie.

(dpa, tasr)
        


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok