Moldavsko je predurčené stať sa ďalšou obeťou hybridnej vojny Západu proti Rusku, vyhlásil šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov

Moldavsko je predurčené stať sa ďalšou obeťou hybridnej vojny Západu proti Rusku, vyhlásil šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov. Kroky EÚ a NATO podľa neho „zabíjajú“ formát rokovaní „5+2“, ktorý mal vyriešiť problematiku samozvaného Podnesterska.

Formát 5+2 zahŕňa Moldavsko a Podnestersko ako strany konfliktu, Rusko, Ukrajinu a OBSE ako mediátorov, Úniu a USA ako pozorovateľov. Posledné rokovania sa uskutočnili v októbri 2019.

Lavrov tiež pripomenul memorandum zástupcu šéfa prezidentskej kancelárie Dmitrija Kozaka z roku 2003, ktoré predpokladalo federalizáciu Moldavska. Podnesterská moldavská republika a Gagauzsko mali zostať jej súčasťou, ale mali získať osobitný štatút.

Minister uviedol, že memorandum by umožnilo „spoľahlivo vyriešiť situáciu“ už pred dvadsiatimi rokmi, ale dokument, ktorý už parafovali Kišiňov a Tiraspoľ, bol „bezočivo torpédovaný“ Európskou úniou a Alianciou NATO.

Moldavsko by nemuselo byť posledným na zozname „obetí“, naznačil Lavrov. „Každá krajina, v ktorej teraz pôsobia západní emisári, nadácie a takzvané mimovládne organizácie, by sa mala zamyslieť,“ povedal a pripomenul, že na vytvorenie „protiruského predmostia“ na Ukrajine bol potrebný štátny prevrat v roku 2014 a osem rokov bojov na Donbase.

(moscow times)