Ukrajinská dobrovoľníčka: Teraz už nejde ani o patovú situáciu, sme na pokraji prehry

Teraz už nejde ani o patovú situáciu, sme na pokraji prehry, povedala známa ukrajinská dobrovoľníčka Marija Berlinská v rozhovore pre Ukrajinskú pravdu. „Verím, že naši ľudia sú dostatočne vyspelí na to, aby im niekto povedal pravdu. A táto pravda musí zaznieť od najvyššieho veliteľa,“ dodala.

Vojna na Ukrajine Ukrajinskí vojaci stoja na tanku počas vojenského výcviku na Ukrajine v stredu 6. decembra 2023. FOTO TASR/AP

Berlinská vyčítala predošlému ukrajinskému vedeniu nepripravenosť armády na otvorenú inváziu. „Ešte na jeseň 2021, keď sa všade objavovali informácie o plnohodnotnej invázii, sa ministerstvo obrany nedokázalo dohodnúť so žiadnymi výrobcami,“ povedala, s tým, že keď Rusi prekročili hranicu, „všetci sa rozbehli k výrobcom, pripravení zaplatiť akékoľvek peniaze“.

Na mušku si tiež zobrala informovanie o počte padlých na bojisku. „Každý deň nás niečo stojí. Samozrejme, počas vojny ani jedna strana nehovorí, koľko ľudí stráca. A verte mi, že môžu byť dni, keď počet zabitých a zranených môže byť až tisíc,“ povedala Berlinská.

Berlinská je veteránkou rusko-ukrajinskej vojny. Šéfuje dobrovoľníckemu projektu Victory Drones, ktorý vedie charitatívna nadácia Dignitas, a je riaditeľkou Centra podpory leteckého prieskumu.

(sab)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac