Urobili sme chybu. Nebol to Furiel, kto vyháňal biskupa Haľka z Pohody

furiel a spovednica Vľavo: Róbert Furiel. Zdroj: Facebook. Vpravo: Spovednica biskupa Haľka na Pohode 2023

Včera sme na tomto mieste napísali, že Róbert Furiel z košickej organizácie Saplinq, ktorá sa teší masívnym dotáciám z verejných zdrojov, podľa informácií Štandardu, „zosmiešňoval biskupa, ‚žehnal‘ ho a ponúkal mu ‚rozhrešenie’“ na trenčianskej Pohode v roku 2020. 

Bola to chyba, za ktorú sa ospravedlňujeme. Dovoľte krátke vysvetlenie, ako k nej došlo.

Furielovi a jeho organizácii Sapling sme sa venovali už predtým, keďže jeho občianske združenie Saplinq dostalo minulý rok granty a príspevky v hodnote minimálne 600-tisíc eur, od roku 2020 do 2023 mal Furielov Saplinq príjmy aspoň 1,4 milióna eur.

Ide o organizáciu, ktorá organizuje Pride Košice, sexualizované tréningy „dragu pre mládež“ – pri ktorých sa chlapci a dievčatá prezliekajú za opačné pohlavie, a od Bytového podniku mesta Košice získal aj 90-percentnú zľavu na prenájom lukratívnych priestorov v úplnom centre mesta.

Informáciu o tom, že išlo o Furiela, kto posmešne „žehnal“ biskupa Haľka a vyháňal ho z Pohody, sme čerpali od jedného z našich čitateľov, ktorý o tom napísal v diskusii pod článkom. Túto informáciu nám potvrdil jeden ďalší zdroj. Ako sa však ukázalo, bol to omyl.

Štandard kontaktoval aj pán Furiel, ktorý do redakcie napísal: v článku v Štandarde „je nesprávne uvedené, že osoba, ktorá Haľka vyháňa, som ja. Nie je to pravda, síce sa podobáme, ale ja to určite nie som“.

Pánovi Furielovi a našim čitateľom sa za chybu ospravedlňujeme, téme financovania organizácie Saplinq sa však budeme naďalej venovať.

Video, ktoré zachytáva incident, možno vidieť tu:


Ďalšie články