Ľudia opäť v uliciach: Rozvracajú právny systém, aby nemuseli do basy, znelo námestím

KOŠICE – Po sviatkoch sa do ulíc vrátili tisíce ľudí. Len o kúsok ďalej od protestujúcich mali stretnutie s exprezidentom Rudolfom Schusterom prezidentka Zuzana Čaputová a predseda parlamentu Peter Pellegrini.

Protest v Košiciach V mrazivom počasí sa v Košiciach stretli tisíce ľudí, protesty pribudli v ďalších mestách. Foto: Dušan Guman

Najčastejšie skandované štvrtkové heslo v Košiciach Dosť bolo Fica! striedalo druhé najčastejšie – Nebudeme ticho! Stretnutie opäť moderovali Igor Holéczy z Progresívneho Slovenska a Peter Čech zo SAS. Prvý rečník bol spoluzakladateľ Progresívneho Slovenska Igor Štefunko. Povedal, že doprava i nemocnice sú na tom zle a pätina z tisícov mladých ľudí v zahraničí ostáva. „Na Slovensku chceme udržať západný typ demokracie,“ vyhlásil.

Za Kováčika špeciálna prokurátora nevadila

Námestím od začiatku do konca znelo opakované skandovanie Dosť bolo Fica! Spomínali sa nové návrhy zákonov, ktoré podľa rečníkov výrazne zasiahnu do právneho systému. Spisovateľ Slavomír Szabó zrekapituloval, že ľudia prišli na námestia počas Nežnej revolúcie v roku 1989, v čase mečiarizmu, aj po vražde Jána Kuciaka. Pripomenul, že za šéfovania Dušana Kováčika Úrad špeciálnej prokuratúry, ktorý sa snažia zrušiť, staronovej vládnej garnitúre nevadil.

Moderátori protestu v Košiciach Igor Holéczy a Peter Čech. Video: Dušan Guman

Bývalá prešovská primátorka Andrea Turčanová upozornila na zmeny, o ktoré sa štvrtá Ficova vláda snaží. Svojím prejavom prebudil ešte väčšie emócie študent Univerzity Komenského Nikolas Prejsa, ktorý, okrem iného pripomenul útok Roberta Fica ad hominem na študenta práva Mareka Janigu.

Protesty sa rozrastajú

Organizátori priniesli informáciu, že k protestom sa v tento deň pridalo oproti predchádzajúcim zhromaždeniam ďalších 20 miest na Slovensku a tiež Praha. Pred nespokojných ľudí predstúpil potom Michal Hudák zo združenia Východné pobrežie. Vyzval občanov, aby boli aktívnejší aj na nižších úrovniach samosprávy, nielen čo sa týka „veľkej“ politiky. „Ideme zlým (S)smerom,” povedal poslanec Alojz Hlina. „Rozvracajú právny štát, len aby neboli sami stíhaní,“ myslí si a pridal niekoľko situácií z Národnej rady z týchto dní, ktoré sú podľa neho bizarné.

„Zmenu systému,“ praje si Jana, ktorú na protest pritiahla momentálna situácia v štáte, „aby tu vzdelaní a slušní ľudia mohli normálne žiť.” „Nie sme spokojní, ako sa riadi tento štát a aké kroky sa teraz po voľbách dejú. Vládna koalícia má väzby na mafiu a na internete sú videá, ako sa radili, môže to vidieť každý,” povedal pre Košický Štandard Marek. „Niečo dosiahneme, len ak sa budeme búriť, ale táto vládna moc je veľmi spojená. Ťažko sa to nabúra, ale verme, že sa to podarí, a nebude treba čakať štyri roky,” pridal sa Pavol.

Foto: Dušan Guman


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok