Adopcia stromu ako originálna rodinná pamiatka. Na východe navyše s certifikátom podpísaným primátorom

KOŠICE – Kým iné mestá to prinášajú ako novinku, v Košiciach trvá tradícia adopcie drevín vyše jednej dekády. Doteraz touto cestou vysadili viac ako tristo stromov, dobrou príležitosťou sú významné udalosti, jubileá, svadba alebo príchod dieťaťa na svet. Strom môžete adoptovať aj pre niekoho iného.

Strom si v Košiciach môžete adoptovať už vyše desať rokov Na adopciu si môžete vybrať mestskú časť a približne aj lokalitu. Foto: SMsZ v Košiciach

Správa mestskej zelene v Košiciach (SMsZ) v spolupráci s mestom ponúka možnosť adopcie drevín viac než desať rokov. Program Košickej stromovej adopcie (KESA) vznikol ako iniciatíva v rámci Európskeho hlavného mesta kultúry v roku 2013. Jeho cieľom je zazelenať Košice. Ako informovala Správa mestskej zelene na stránke KESA, od začiatku sa vysadilo vyše 350 stromov.

Záujemca o adopciu osloví SMsZ cez webstránku www.adoptujstrom.sk, alebo kontaktným mejlom. V objednávke môže byť aj iné meno adoptívneho rodiča, ako je meno objednávateľa. Objednávateľ si môže vybrať mestskú časť a približnú lokalitu výsadby. Projekčné oddelenie spracuje návrh, ktorý adoptujúci odobrí. Strom označia drevenou tabuľkou na kotvení a adoptívny majiteľ k adopcii získa certifikát s podpisom primátora.

V Košiciach sa stromy viacerých druhov adoptujú viac ako desať rokov. Foto: SMsZ v Košiciach

Prevládajú domáce druhy

Všetky stromy sú očíslované. Adopčný poplatok zahŕňa materiál na výsadbu (drevina podľa výberu, kotviaci materiál, štítky s označením dreviny), práce spojené s výsadbou (výsadba, ukotvenie a zálievka dreviny) a certifikát adoptívneho rodiča projektu KESA 2013. Sieť s navrhovanými lokalitami a drevinami je zakreslená v interaktívnej mape na stránke projektu. Adoptovaný strom získa meno adoptívneho majiteľa alebo adoptívnej rodiny a bude pod ním vedený v mape. Po výsadbe a uhradení adopčného poplatku bude majiteľovi zaslaný certifikát adoptívneho rodiča podpísaný primátorom Košíc.

Referenta pre styk s verejnosťou SMsZ v Košiciach Mareka Lukáča sme sa opýtali, ktoré druhy stromov určené na adopciu sa vysádzajú najčastejšie. „Ide hlavne o naše domáce druhy stromov s dlhou tradíciou výsadby aj v mestách, ako sú napríklad lipa, javor, jaseň, čerešňa, ale aj zdomácnené druhy ako platan,“ priblížil.

V niektorých lokalitách sú proti výsadbe inžinierske siete

„Najväčší záujem o adopciu je v mestskej časti Staré Mesto, kde je ale problém s nájdením vhodných lokalít, keďže ide o historické centrum s vysokou mierou zastavanosti a pokrytia inžinierskymi sieťami. Záujem o adopciu registrujeme aj v MČ Západ a Juh,“ informoval M. Lukáč. Po adopcii zabezpečuje starostlivosť a údržbu stromu SMsZ v Košiciach.

„Cena je jednotne stanovená na 400 € s DPH a zohľadňuje náklady spojené s výsadbou a starostlivosťou v ďalších rokoch. Často sa stretávame s požiadavkou o výsadbu stromov na voľných priestranstvách. A hoci by sme veľmi radi tieto miesta skrášlili, nie vždy je tam výsadba možná. Dôvodom sú inžinierske siete, ktoré majú zo zákona ochranné pásmo,“ vysvetlil Marek Lukáč.

„Tradíciou je vysadiť strom pri významnej príležitosti ako pamiatku na dôležité udalosti, slávnosti, významné jubileá a na počesť popredných osobností. Tento zvyk patri aj do rodinného života, stromy sa sadia pri svadbe či narodení dieťaťa. Ambíciou projektu KESA – Košickej stromovej adopcie je podporiť výsadbu stromov pre vytvorenie zdravého mesta, či už pri významnej rodinnej udalosti, alebo len tak pre radosť,“ uviedol pre Košický Štandard referent pre styk s verejnosťou Správy mestskej zelene v Košiciach Marek Lukáč.

Foto: Správa mestskej zelene v Košiciach


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok