Digitálne prvky a interaktívne efekty. Múzeum spustilo archeologickú sekciu

MICHALOVCE – Zemplín patrí po archeologickej stránke k najvýznamnejším lokalitám Slovenska. V jeho srdci, v Michalovciach, otvorili archeologickú expozíciu s viacerými pozoruhodnými exponátmi. Významné osídlenie zistili na Hrádku, výstavba Tesca zas priniesla výskum slovanskej osady.

Otvorenie archeologickej expozície Expozícia má mnoho digitálnych prvkov a interaktívne efekty. Foto: Zemplínske múzeum

„Nová archeologická expozícia je realizovaná v modernom duchu s mnohými digitálnymi prvkami a interaktívnymi vizuálnymi a zvukovými efektmi. Ich cieľom je ešte viac priblížiť návštevníka k dávnym časom a umocniť celkový dojem z absolvovanej prehliadky,“ uviedol archeológ Zemplínskeho múzea Rastislav Hreha.

Otvorenie sprevádzala prechádzka históriou

Po príhovore riaditeľky Zemplínskeho múzea Stanislavy Rovňákovej a vedúcej odboru kultúry Košického samosprávneho kraja Jany Knežovej priblížil prítomným vývoj a podoby archeologickej expozície a inštalácie exponátov v minulosti archeológ Zemplínskeho múzea Rastislav Hreha. Dušan Veverka predstavil za kolektív realizátorov expozície použité inštalačné prvky, interaktívne predmety a myšlienku, ktorá je nosným motívom expozície.

V minulosti bola archeologická expozícia rozobraná kvôli stavebnej rekonštrukcii kaštieľa. Foto: Zemplínske múzeum

Archeologička Lýdia Gačková previedla hostí historickými obdobiami od paleolitu po včasný stredovek. V závere prehliadky predstavila stredoveké a novoveké pamiatky z Michaloviec a Vinného. Otvorenie archeologickej expozície pre verejnosť sa uskutočnilo v sobotu. Sprevádzanie novou expozíciou a tematické tvorivé dielne pre deti boli sprístupnené počas celého víkendu 27. – 28. januára.

Expozícia je usporiadaná chronologicky

V minulosti bola archeologická expozícia rozobraná kvôli stavebnej rekonštrukcii kaštieľa. „So zámerom, že sa po získaní financií na modernizáciu výstavných prvkov a aktualizáciu zbierkových predmetov opäť čo najskôr otvorí.

Archeologický zbierkový fond je tiež najväčším zbierkovým fondom Zemplínskeho múzea,“ pustil sa do rozprávania pre Košický Štandard archeológ Rastislav Hreha.

Počas víkendu boli k dispozícii sprievodné slovo a tematické tvorivé dielne pre deti. Foto: Zemplínske múzeum

„Je koncipovaná chronologicky, pričom jej úlohou je priblížiť materiálnu kultúru a nepísané dejiny od najstarších čias, staršej doby kamennej, až po včasný stredovek. Ponúka vybrané najreprezentatívnejšie archeologické artefakty, ktoré ukazujú prehistorický a kultúrny vývoj na území zemplínskeho regiónu,“ informoval R. Hreha.

Závesky sú zo zlatého plechu

Expozícia podľa archeológa obsahuje viacero zaujímavých a jedinečných nálezov. „V období neolitu vyniká soška Venuše – hlinenej ženskej plastiky vymodelovanej a vypálenej z hliny, ktorá bola objavená v Oboríne. O niečo mladšie, z obdobia neskorej doby kamennej, sú závesky vyrobené z tenkého zlatého plechu a pochádzajúce z hrobov vo Veľkých Raškovciach. Nielen miestnosti s vystavenými exponátmi z doby bronzovej, ale celej expozícii dominuje bohato zdobená hlinená amfora z Veľkých Raškoviec.“

Súčasťou otvorenia bola prechádzka jednotlivými historickými obdobiami. Foto: Zemplínske múzeum

„Bola súčasťou žiarového hrobu a na jej hrdle je situovaná unikátna rytá výzdoba v podobe epického výjavu. Jedna z interpretácií je, že znázorňuje smútočný sprievod pohrebu pravdepodobne vysokopostaveného jedinca danej komunity,“ pridal zaujímavosť R. Hreha.

Osídlenie na Hrádku, stavba Tesca odhalila slovanskú osadu

Archeologické výskumy, najmä záchranné, prebiehajú v regióne neustále. „Neznamená to však, že zakaždým sa podarí nájsť niečo zvlášť zaujímavé. Vo väčšine prípadov ide o bežné nálezy, najčastejšie artefakty rôzneho druhu či nálezových situácií. Napríklad v intraviláne Michaloviec sa v posledných dvoch dekádach zistili významné osídlenie z mladšej doby kamennej na svahu kopca Hrádok, či slovanská osada skúmaná počas výstavby hypermarketu Tesco.“

Zemplín je aj z pohľadu celého Slovenska významná archeologická lokalita. Foto: Zemplínske múzeum

Opýtali sme sa, ktoré lokality majú potenciál priniesť ďalšie cenné exponáty. „Celé územie Zemplína patrí z archeologického hľadiska k najvýznamnejším oblastiam Slovenska. Najmä južná časť regiónu bola integrálnou súčasťou Karpatskej kotliny, ktorá v dávnej minulosti patrila medzi významné európske centrá kultúrneho a civilizačného vývoja s kontaktmi na vyspelú mediteránnu, pričiernomorskú a anatólsku oblasť. O tom nás presviedčajú nielen predmety nájdené počas archeologických výskumov, ale mnohokrát aj náhodné objavy,“ vysvetlil Rastislav Hreha.

Najobdivovanejšie sú mamut, šperky či žena s novorodencom

Archeológia ako vedná disciplína priťahuje podľa odborníka neustálu pozornosť širokého publika. Ktoré exponáty sa v Michalovciach tešia najväčšej obľube? „Pozornosť návštevníkov zaujmú či už pozostatky mamuta v staršej dobe kamennej, alebo keramické nádoby rôznych tvarov a veľkostí zdobené najrozmanitejšou maľovanou, rytou, či plastickou výzdobou. Rovnako tak aj zlaté, strieborné, medené, bronzové či železné nástroje a šperky, ktorých unikátnosť spočíva najmä v ich originalite a neopakovateľnosti.“

Obľúbené exponáty sú mamut, ale tiež žena s novorodencom. Foto: Zemplínske múzeum

„V miestnosti s nálezmi z včasného stredoveku je inštalovaný celý kostrový hrob ženy s novorodencom z obdobia Avarského kaganátu, ktorý bol ako neporušený celok vyzdvihnutý priamo v lokalite a odtiaľ prenesený do Zemplínskeho múzea,“ opísal Rastislav Hreha vzácny exponát.

Foto: Zemplínske múzeum


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok