Vysoká chorobnosť komplikuje život rodičom. Kto má nárok na ošetrovné a v akej výške?

V tomto kalendárnom mesiaci Slovensko výrazne potrápila chorobnosť. Už v úvode februára sa zatvárali škôlky aj školy a živo sa diskutovalo o tom, že ochorenia sa šíria aj pre vysoký počet chorých detí vo vzdelávacích zariadeniach. Aktuálne je už situácia podľa Úradu verejného zdravotníctva lepšia, stále však mnohí rodičia riešia, že musia ostať so svojimi ratolesťami doma.

pexels-mart-production-7641535 Ilustračné foto: Pexels.com

Práve v týchto situáciách je možné požiadať Sociálnu poisťovňu o takzvané ošetrovné, väčšine známe pod skratkou OČR. Dávka sa do širokého povedomia verejnosti dostala po prepuknutí pandémie, keď sa pre koronavírus zatvárali školy, a tak bolo nevyhnutné o deti sa postarať doma.

Koncom marca 2020 sa zavedla aj takzvaná pandemická OČR, ktorá sa v tomto období vyplácala za celé obdobie starostlivosti o dieťa počas uzatvorenia škôlok a škôl, ak išlo o dieťa do 11 rokov. Ošetrovné tak rodičom Sociálna poisťovňa poskytovala za všetky dni počas uzatvorenia školských a predškolských zariadení, nielen za 14 kalendárnych dní, ako je to za štandardných okolností. O ukončení vyplácania tejto dávky od 1. septembra poisťovňa informovala v auguste minulého roka.

Poberateľov OČR ubudlo, o čom svedčia aj čísla. Kým vlani sa poistencom prostredníctvom tejto dávky vyplatilo 35,4 milióna eur, rok predtým to bolo približne o štyri milióny viac. Rekordné čísla však padali v období covidu. V roku 2021 to bolo 63,2 milióna a v roku vypuknutia pandémie až 154 miliónov eur.

Ošetrovné v roku 2024

Ošetrovné sa určuje z denného vymeriavacieho základu (DVZ) alebo pravdepodobného denného vymeriavacieho základu (PDVZ). Jeho výška predstavuje 55 percent z týchto základov.

Pri výpočte dávky sa určí rozhodujúce obdobie, čiže obdobie, z ktorého príjem sa na stanovenie dávky použije. Ide spravidla o kalendárny rok predchádzajúci kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky.

I keď sú pravdepodobne najčastejšími žiadateľmi práve rodičia malých detí, dávka je určená pre širší okruh poistencov. Ošetrovanou osobou totiž môže byť:

  • chorý príbuzný v priamom rade (rodič – dieťa, starý rodič – vnúča, prastarý rodič – pravnúča),
  • choré dieťa, ktoré nie je príbuzným v priamom rade (napríklad dieťa osvojené alebo zverené do starostlivosti na základe rozhodnutia príslušného orgánu, prípadne vlastné alebo osvojené dieťa manžela či manželky),
  • chorý súrodenec,
  • chorý manžel alebo manželka,
  • chorý rodič manžela či manželky.

Február priniesol vyššie sumy

Vzhľadom na to, že ošetrovné patrí medzi nemocenské dávky, na vyššie sumy si poistenci siahnu v súvislosti s rastom priemernej mzdy. S rastom priemerných hrubých zárobkov zamestnancov teda každoročne stúpajú aj najvyššie možné sumy dávok.

Tie v tomto roku dostane zamestnanec s mesačnou hrubou mzdou za minulý rok vo výške 2 608 eur a viac, respektíve samostatne zárobkovo činná osoba s mesačným vymeriavacím základom najmenej 2 608 eur. Ak sa poistenec stane dočasne práceneschopným v tomto roku, maximálna výška jeho nemocenského na deň bude predstavovať takmer 47,16 eura. 

Z toho odvodené maximálne ošetrovné za 14 dní v tomto roku dosiahne najviac 660,30 eura. Pri dlhodobom ošetrovnom, ktoré môže Sociálna poisťovňa po splnení zákonných podmienok vyplácať najviac 90 dní, bude jeho maximálna výška 1 414,80 eura mesačne pri 30-dňovom kalendárnom mesiaci, respektíve 1 462 eura za 31 dní.

Maximálny denný vymeriavací základ na výpočet dávky sa určuje z dvojnásobku priemernej hrubej mesačnej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov. Keďže priemerná mzda na Slovensku stúpla z 1 211 eur v roku 2021 na 1 304 eur v roku 2022, adekvátne tomu sa od januára tohto roka zvýšili aj maximálne dávky nemocenského poistenia, čo poberatelia pocítili vo svojich peňaženkách vo februári.

Kto má nárok na ošetrovné?

Na to, aby ste si mohli o ošetrovné požiadať, musíte byť:

  • zamestnanec,  
  • povinne nemocensky poistená samostatne zárobkovo činná osoba,
  • dobrovoľne nemocensky poistený,  
  • fyzická osoba, ktorej vznikla potreba osobného a celodenného ošetrovania alebo osobnej a celodennej starostlivosti po zániku nemocenského poistenia v ochrannej lehote.

Kým u zamestnancov sa zaplatenie poistného na nemocenské poistenie zamestnávateľom nesleduje, u živnostníkov a dobrovoľne nemocensky poistených je dôležité mať ho zaplatené včas a v správnej výške.

Požiadať o krátkodobé ošetrovné sa dá dvoma spôsobmi

Je rozdiel, či ide o krátkodobé ošetrovné z dôvodu choroby ošetrovanej osoby, alebo oň žiadate pre uzavretie školy, predškolského zariadenia alebo zariadenia sociálnych služieb. V súvislosti s tým sú k dispozícii dve žiadosti.

Takzvanú Žiadosť o ošetrovné musí potvrdiť príslušný lekár. A to vtedy, ak žiadate o ošetrovné z dôvodu choroby ošetrovanej osoby alebo z dôvodu starostlivosti o dieťa do dovŕšenia 11. roku veku alebo o dieťa do dovŕšenia 18. roku veku s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom. Môže ísť aj o ďalšie situácie, ako je karanténa či izolácia.

Inú žiadosť o ošetrovné z dôvodu uzavretia školy či iných zariadení vypĺňa poistenec. Lekár ju teda na rozdiel od tej prvej nevystavuje. Nájdete ju na portáli Sociálnej poisťovne na tomto linku.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok