Farmári asi nebudú schopní hradiť splátky lízingov splatných v 1. kvartáli tohto roka

Farmári asi nebudú schopní hradiť splátky lízingov splatných v 1. kvartáli tohto roka. Uviedla to Asociácia leasingových spoločností (ALS) SR.

Spresnila, že členské spoločnosti ALS financovali v roku 2023 hnuteľné a nehnuteľné predmety v obstarávacej cene vo výške 3,357 miliardy eur bez DPH, čo predstavuje 17-percentný nárast v porovnaní s rokom 2022.

Asociácia poznamenala, že vo veľkej miere lízingové spoločnosti financujú podnikateľov z oblasti agrosektora, keďže sa prispôsobili financovaniu poľnohospodárskej techniky a potrebám svojich klientov. Splátkové kalendáre spravidla reflektujú sezónnosť, ktorá zodpovedá očakávaným cash-flow farmárov.

Podnikatelia v agrosektore preferujú vyššie splátky v mesiacoch, keď inkasujú finančné prostriedky, a to buď z predaja úrody, alebo podľa očakávania úhrad priamych podpôr vyplácaných zo strany Pôdohospodárskej platobnej agentúry.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac