V španielskej Valencii horí celá 14-poschodová obytná budova

V španielskej Valencii horí celá 14-poschodová obytná budova. Autority stavajú na mieste poľnú nemocnicu. Bilancia obetí zatiaľ nie je známa.

A large fire burns a 14-story building in the neighborhood of Campanar (Valencia). Foto: Profimedia.sk

Na miesto udalosti podľa agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na miestne záchranné zložky, nasadili najmenej šestnásť hasičských jednotiek a päť sanitiek.

Požiar vypukol na štvrtom poschodí budovy o 17:30 miestneho času a rozšíril sa na ďalšie byty. V priebehu asi pol hodiny už horela celá budova.

Neskôr podľa španielskeho denníka El Mundo poškodil aj druhú budovu, ktorá je súčasťou toho istého komplexu.

Bytovku postavili v roku 2008 a podľa tamojšieho denníka El País sa v nej nachádza až 138 bytov.

Doteraz bolo podľa El País ošetrených trinásť ľudí. Traja z týchto zranených sú hasiči, ktorí zasahovali pri požiari: dvaja z nich sa nadýchali dymu a ďalší mal zlomené zápästie. 

David Higuera, technický inžinier a odborník na stavebné inštalácie, upozorňuje, že podľa všetkých indícií bol príčinou rýchleho šírenia požiaru materiál použitý na fasáde. Ide o hliníkové platne so syntetickým izolátorom, ktorý je „veľmi horľavý“.

Rolu zrejme zohral aj silný vietor, keďže počas štvrtka v tomto prímorskom meste výrazne fúkalo.

(reuters, el país)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac