Košické ženy vraj prenasleduje muž, ktorý si maskuje tvár. Ako to rieši mestská polícia?

KOŠICE – V Košiciach sa objavili správy o podozrivom mužovi sledujúcom ženy. Mestská polícia reaguje zvýšenými bezpečnostnými opatreniami.

stalking Ilustračné foto: unsplash.com

V košickej Facebook skupine Obyvatelia Terasy sa počas uplynulých dní objavili príspevky upozorňujúce na podozrivé správanie muža, ktorý prenasleduje ženy. Jedna z obyvateliek anonymne zdieľala svoju osobnú skúsenosť.

„Ahojte všetci, videla som tu už zopár podobných príspevkov o pochybnom mužovi, ktorý sa pohybuje na Terase. Zažila som podobnú situáciu včera okolo 17.00 hod. pri ulici Nešporova. Po ceste domov som sa obzrela za seba a zazrela som podozrivého muža, ako si nenápadne kráča za mnou. Pokúsila som sa ho aj odfotiť. Neviem, či ide o rovnakú osobu, ale takéto situácie je dôležité nahlásiť polícii, aby sme predišli možnej zlej situácii a aby sa nestalo niečo vážnejšie. Buďme obozretní a starajme sa o seba,“ uzavrela žena, ktorá chcela ostať v anonymite.

Ďalšie zaznamenané svedectvo posilňuje obavy: „Pozor! Po uliciach Markušova, Gudernova a v okolí pohotovosti Toryská sa pohybuje muž – zelená bunda, šiltovka a na nej kapucňa, tmavé nohavice. Sleduje, kde zaparkujete, následne si vás vyhliadne až k bytovke. Keď som sa otočila a čakala, kde pôjde, schoval sa za dodávku a sledoval ma, akonáhle som sa priblížila, zutekal do parku Gudernova. Polícia je informovaná,“ pridala príspevok do spomínanej skupiny Patrícia Jokeľová.

Ďalší príspevok zverejnený v tejto skupine. Foto: FB Obyvatelia TERASY

V reakcii na tieto udalosti poskytol Košickému Štandardu zástupca náčelníka Mestskej polície Košice Stanice Západ Juraj Komjáti svoje vyjadrenie: „Mestská polícia Košice obdržala dňa 16. 1. 2024 občiansky podnet od mladej ženy, ktorý sa týkal podozrenia z prenasledovania. Podnet bol zaslaný e-mailom. Následne hliadka MsP sa skontaktovala s oznamovateľkou, pričom z podaného vysvetlenia nevyplývalo, že oznamovateľka bola ohrozená na živote alebo na zdraví,“ vysvetlil Komjáti.

Ako ďalej doplnil, následne bol podnet postúpený obvodnému oddeleniu policajného zboru, pričom zo strany polície boli prijaté opatrenia za účelom zvýšenia kontroly v danej lokalite. „MsP nedisponuje informáciami o ďalších napadnutých a prenasledovaných ženách, pričom v tomto prípade spolupracujeme s policajným zborom. Oznamovateľka do dnešného dňa (21. 2.) nepodala oficiálne oznámenie vo veci,“ dodal Komjáti.

Poradil však, že v takýchto prípadoch je základom predovšetkým prevencia. „To znamená, že počas zníženej viditeľnosti – za tmy je vhodné pohybovať sa v skupinkách dvoch a viac osôb a nenosiť viditeľne veci, ktoré by páchateľa privolali, napríklad mobil v ruke, viditeľné šperky a pod.,“ odporúča Komjáti.

Problémom je podľa neho aj provokatívne až vyzývavé oblečenie. Zároveň prízvukuje, že je dobré vyhýbať sa pohybu pri neosvetlených a zarastených priestoroch.

Pri podozrení z prenasledovania je potrebné odísť na bezpečné miesto, napríklad do obytnej budovy, obchodu, alebo na miesto, kde sa pohybuje viacero osôb a tie upozorniť na daný problém. Zároveň je vhodné vec oznámiť na linku 158 alebo 159 a riadiť sa pokynmi operátora.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok