Zelenskyj pricestoval do albánskej Tirany na samit s lídrami západného Balkánu

Volodymyr Zelenskyj pricestoval do albánskej metropoly Tirana, aby sa tam zúčastnil na samite lídrov krajín západného Balkánu, ktorý sa bude zaoberať ďalšou pomocou pre Kyjev. Ide prvú Zelenského návštevu Albánska od vypuknutia ruskej invázie.

Albánsky minister zahraničných vecí Igli Hasani označil v príspevku na sociálnej sieti príchod ukrajinského prezidenta za „kľúčový moment pre posilnenie bilaterálnych vzťahov a solidaritu s Ukrajinou v jej hrdinskom boji proti ruskej agresii“. Zelenskyj sa v stredu v albánskej metropole stretne s lídrami krajín západného Balkánu na samite „Ukrajina-juhovýchodná Európa“.

Albánsko „bolo jednou z prvých krajín, ktoré poslali Ukrajine vojenskú pomoc po ruskej agresii – zbrane, muníciu, vozidlá odolné voči mínam – a v súčasnosti patrí medzi desať najväčších krajín v prepočte na obyvateľa, pokiaľ ide o podporu Ukrajiny a bezpečnostnú pomoc,“ povedal šéf americkej diplomacie Antony Blinken.

Zelenskyj v posledných týždňoch cestuje po celom svete a snaží sa získať pomoc pre ukrajinské ozbrojené sily, ktoré čelia kritickému nedostatku munície, pričom sa snažia zadržať postup ruských síl na fronte.

(tasr, afp)