Svetoznáma speváčka Taylor Swift ovplyvňuje americké prezidentské voľby

Svetoznáma speváčka Taylor Swift ovplyvňuje americké prezidentské voľby. Umelkyňa vyzvala svojich 282 miliónov fanúšikov, aby sa hlasovania zúčastnili, a zverejnila odkaz na oficiálnu volebnú stránku Vote.org.

Podľa výskumu Monmouthskej univerzity si 20 percent Američanov myslí, že Swift je súčasťou vládneho programu zameraného na znovuzvolenie Joea Bidena.

Swift už v minulosti preukázala schopnosť ovplyvniť politické dianie. V roku 2020 sa jej podarilo dvojnásobne zvýšiť počet zaregistrovaných osemnásťročných voličov prostredníctvom jedného príspevku. Celkový počet registrovaných voličov následne vzrástol o 23 percent.

Hoci sa speváčka zatiaľ v prospech konkrétneho kandidáta nevyjadrila, jej predchádzajúca podpora Joea Bidena v roku 2020 naznačuje, že by mohla súčasného prezidenta presadzovať aj v nadchádzajúcich voľbách.

Swiftovej kritika rozhodnutí sudcov nominovaných jeho predchodcom Donaldom Trumpom, najmä v otázke práva na potrat, zas poukazuje na jej antipatie voči republikánskemu kandidátovi.

Až do roku 2018 sa Swift v politike verejne neangažovala, avšak svoje volebné preferencie definovala ako podporu kandidátov, ktorí ochraňujú a bojujú za ľudské práva.

(usa today)