pexels-pixabay-162340 Medveď hnedý. Ilustračné foto: Pexels.com

Medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši, našli s pomocou dronov do 1,5 hodiny. Mesto podľa ochranárov navštevoval už predtým.

Vedúci Zásahového tímu pre medveďa hnedého Juh ŠOP SR Jaroslav Slašťan priblížil, že od nahlásenia incidentu v Liptovskom Mikuláši bolo v teréne 24 hodín denne celkovo 16 hliadok zásahového tímu.

„Zistili sme, že medveď sa opakovane pokúšal vnikať do intravilánov okolitých obcí, kde by mohol spôsobiť ďalšie škody na zdraví alebo majetku,“ vysvetlil Slašťan.

Počas monitorovania medveďa bolo s dronmi nalietaných približne 74 kilometrov, cieľom bolo v čo najväčšej miere potvrdiť, že ide o správneho jedinca. „Porovnávali sme rozlíšenie termovízie nočného videnia alebo optík s tým, čo som videl v dronoch. Len čo som povedal, že mám 82-percentnú zhodu, potom to už riešil zásahový tím,“ dodal Vároš.

Trojročnú medvedicu s váhou takmer 70 kilogramov zásahový tím eliminoval v utorok vo večerných hodinách v lokalite medzi obcami Iľanovo a Závažná Poruba. Ochranári nevedia, čo ju vyplašilo a prečo prenikla do intravilánu mesta, predpokladajú však, že sa v Liptovskom Mikuláši nepohybovala prvýkrát.

„Presne vedela, kade môže uniknúť, kde má preplávať Váh a popod aký diaľničný tunel má ujsť do okolia intravilánov obcí Iľanovo a Ploštín. Myslím si, že pravidelne navštevovala aj v minulosti intravilán mesta Liptovský Mikuláš,“ dodal Slašťan.

(tasr)

Nové správy

Reakcia vlády na medvede v podobe novej zákonnej úpravy pri ich premnožení je pochopiteľná. Nesmie ale byť šitá horúcou ihlou a iba pre efekt upokojenia verejnosti, keď jediný očakávaný výsledok bude zrejme v krátkom horizonte jej zrušenie alebo množstvo súdnych konaní pri vyhlasovaní mimoriadnych situácií a následnej streľbe v obciach.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Polícia podozrieva z vraždy dvoch ukrajinských mužov 57-ročného Rusa. Incident sa odohral v areáli nákupného strediska v nemeckom meste Murnau. Okolnosti ani motív činu však neboli bezprostredne známe.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Koaliční poslanci chcú upraviť prístup vysokých škôl k tehotným študentkám. Vysoká škola by podľa poslancov Smeru a Hlasu mala prihliadať na ich potreby najmä pri tvorbe študijných plánov, povoľovaní prerušenia štúdia a určovaní najdlhšieho celkového obdobia prerušenia štúdia.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Luxusné klenotníctvo predalo omylom zákazníkovi šperk s 99 percentnou zľavou, ten si ho tak kúpil za približne 28 eur namiesto pôvodných 28-tisíc.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Poslanci sa po víkende vrátia do lavíc v utorok. Pokračovať budú v 12. schôdzi, ktorá trvá už tretí týždeň. Čaká ich rokovanie o návrhu na voľbu dvoch kandidátov na sudcu Ústavného súdu SR, ako aj návrh na odvolanie členov Súdnej rady SR. Parlament by mal tiež hlasovať aj o novele zákona o Fonde na podporu umenia.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Viac ako tisíc ľudí v Hamburgu demonštrovalo proti tomu, ako médiá informujú o islame. Viacerí z účastníkov protestu požadovali nastolenie kalifátu.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

New York sa od 30. júna chystá vyberať poplatok 15 dolárov za vstup áut do hlavnej obchodnej štvrti Manhattanu. Oznámil to newyorský Metropolitný dopravný úrad. Stúpenci poplatku hovoria, že to tiež pomôže pri redukcii znečistenia odrádzaním od cesty autom tam.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Poľský turista dostal pokutu. Na Špicbergoch prišiel príliš blízko k mrožovi. Na nórskom súostroví je totiž prísne zakázané približovať sa k voľne žijúcej zveri. 

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Rusko údajne zostrelilo nad svojím územím 17 ukrajinských dronov. Malo sa tak udiať v noci na nedeľu nad viacerými západnými oblasťami krajiny.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

V Tatrách platí v nedeľu v nadmorských výškach nad 1700 metrov mierne lavínové nebezpečenstvo zodpovedajúce druhému stupňu päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informovalo o tom Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Liptovskom Hrádku na svojej webovej stránke.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Britské spravodajské služby hlásia 900 percentný nárast vrážd spáchaných armádou v Rusku, čo môže byť podľa britskej obrannej spravodajskej služby pravdepodobne čiastočne spôsobené pretrvávajúcimi problémami duševného zdravia súvisiacim s vojnou.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Zelenskyj odsúdil ruské útoky na plynárenskú infraštruktúru krajiny. Ukrajinský prezident v pravidelnom videoposolstve poukázal na to, že Rusko napadlo infraštruktúru, cez ktorú prúdi plyn z Ukrajiny do Európskej únie.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Polícia zadržala takmer 200 ľudí na troch amerických univerzitách, kde sa konali protesty proti vojenskej operácii Izraela proti Hamasu. Muži zákona podľa vyhlásenia univerzity zasiahli po tom, čo niektorí demonštranti začali vykrikovať antisemitské heslá vrátane „Zabíjajte židov“.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Už žiadni „ľudia s maternicami“. Anglická ministerka chce zo zdravotníctva odstrániť transideológiu. Victoria Atkinsová navrhuje, aby sa v anglickom zdravotníctve prestali používať „rodovo neutrálne“ výrazy ako „rodiaci rodič“ či „ľudské mlieko“.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Na blížiacich sa majstrovstvách sveta v hokeji pribudnú nové opatrenia. Polícia plánuje nasadiť špeciálny softvér na rozpoznávanie tvárí. Sfunkčniť ho majú len v Ostrave.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Za vzťahy osôb rovnakého pohlavia hrozí v Iraku podľa nového zákona až 15 rokov väzenia. Jeho cieľom je „chrániť irackú spoločnosť pred morálnou skazenosťou a volaním po homosexualite, ktoré zachvátilo svet,“ uvádza sa v texte zákona.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Muž v Ohiu zomrel po tom, čo mu jeden z policajtov niekoľko sekúnd držal koleno na krku. Černoch policajtom opakovane hovoril „nemôžem dýchať“. Incident vyvolal spomienky na zabitie Georgeho Floyda z roku 2020.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Pri tornáde v juhočínskom meste Kanton prišlo o život päť ľudí. Ďalších 33 osôb utrpelo zranenia. Podľa oficiálnych informácií tornádo poškodilo 141 továrenských budov.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Časti rezortu diplomacie pochybujú o legálnom použití amerických zbraní Izraelom. Konštatuje sa to v internom dokumente ministerstva.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Múzeum Louvre zvažuje vystavenie Mony Lisy v samostatnej sále. Takáto zmena by podľa riaditeľký múzea návštevníkom poskytla lepší umelecký zážitok.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Tisíce demonštrantov sa v sobotu vydali do ulíc Jeruzalema, aby žiadali dohodu o oslobodení rukojemníkov zadržiavaných od 7. októbra 2023 v palestínskom Pásme Gazy.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Súd v Moskve vzal v sobotu na dva mesiace do väzby ruského novinára Konstantina Gabova, ktorý je obvinený z extrémizmu za to, že pomáhal vytvárať videá pre kanál Navaľnyj LIVE vysielajúci na strímovacej platforme YouTube. Informovala o tom agentúra AFP.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Firma dcéry hovorcu Kremľa vykázala v roku 2023 rekordné príjmy, píše investigatívny portál Verstka s odvolaním sa na finančné výkazy spoločnosti Centrum Moskva, ktorej spolumajiteľkou je Jelizaveta Peskovová, dcéra Dmitrija Peskova.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Macron vyhlásil, že je pripravený „otvoriť diskusiu“ o úlohe jadrových zbraní v spoločnej európskej obrane. Francúzsky prezident Emmanuel Macron to uviedol v rozhovore s mladými Európanmi, ktorý v sobotu 27. apríla zverejnili periodiká vydavateľského domu EBRA. Z tohto rozhovoru citovala vo svojej správe aj agentúra AFP.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Pri núdzovom brzdnom manévri dymiaceho vlaku v Nemecku utrpeli zranenia dve osoby. Zranených na mieste ošetrili pohotovostné zložky, spresnila v sobotu spolková polícia prostredníctvom svojho hovorcu.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken bude rokovať v Saudskej Arábii o možnostiach na dosiahnutie prímeria v palestínskom Pásme Gazy a o snahách, ktoré môžu pomôcť zabrániť väčšiemu regionálnemu konfliktu.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

S novou pomocou USA by sa iniciatíva mohla vrátiť na stranu Ukrajiny, píše ukrajinská tlačová agentúra UNIAN, pričom sa odvoláva na analýzu britského denníka Financial Times.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Vedci spozorovali na Marse polárnu žiaru, a to vďaka sonde Maven americkej vesmírnej agentúry NASA. Nešlo však o prvý výskyt tohto prírodného úkazu. Vo februári rozžiarila planétu až trikrát.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Investori po korporátnych dlhopisoch siahajú čoraz viac. Ešte v marci 2022 odhadovala Národná banka Slovenska, že Slováci majú v podnikových dlhopisoch 3,1 miliardy eur.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Stredozápadom USA sa prehnalo ničivé tornádo, ktoré sa podľa dostupných informácií zaobišlo bez obetí na životoch, úrady však evidujú zranených. Tornádo napáchalo veľké materiálne škody a spôsobilo aj výpadky v dodávkach elektriny u tisícov odberateľov.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Jemenskí povstalci tvrdia, že zostrelili ďalšie z bezpilotných lietadiel americkej armády – MQ-9 Reaper. Podľa agentúry AP húsíovia odvysielali aj zábery na trosky, ktoré zodpovedali súčastiam bezpilotného lietadla.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Pri pobreží indonézskeho ostrova Jáva v sobotu zaznamenali zemetrasenie s magnitúdou 6,5. Informovala o tom miestna meteorologická a geofyzikálna služba BMKG.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Mladík unikal pred policajtmi, zastavil až po varovných výstreloch. Policajná hliadka chcela zastaviť v Žiline auto značky BMW, ktorého vodič riskantnou jazdou ohrozoval účastníkov cestnej premávky a poškodil automobil.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Ivan Korčok by mohol v strane Demokrati zaujať miesto predsedu strany, tvrdí súčasný líder tohto mimoparlamentného subjektu Jaroslav Naď.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Na západnom Slovensku treba v nedeľu (28. 4.) počítať so silnejším vetrom. Meteorológovia vydali pre viaceré lokality výstrahu prvého stupňa. Platí predbežne v nedeľu od 8:00 do 15:00. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na webe.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Mesto New York sa od 30. júna chystá vyberať poplatok 15 dolárov za vstup áut do hlavnej obchodnej štvrti Manhattanu. Oznámil to newyorský Metropolitný dopravný úrad (MTA). Cieľom tohto programu, ktorý zákonodarný zbor štátu New York schválil ešte v roku 2019, je vybrať miliardu dolárov ročne na financovanie verejnej dopravy.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

PiS kandiduje do Európskeho parlamentu, aby tam odmietla Európsku zelenú dohodu (Green Deal), vyhlásil líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Mesto Košice predstavilo dostavanú Košickú futbalovú arénu, ktorej kapacita je po novom 12.555 sedadiel a spĺňa kritériá najvyššej kategórie UEFA 4. Právoplatné kolaudačné rozhodnutie získalo v uplynulých dňoch.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Hamas v sobotu zverejnilo video zachytávajúce rukojemníkov odvlečených z Izraela, ktoré má byť dôkazom, že rukojemníci Keith Siegel (64) a Omri Miran (46) sú stále nažive.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Belgicko poskytne Ukrajine rakety pre systémy protivzdušnej obrany zo svojich zásob. Krajina zároveň prispeje 200 miliónov eur na nemeckú iniciatívu, ktorej cieľom je poskytnúť Kyjevu systémy protivzdušnej obrany.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok
Nahrávam...
Ďalšie články