Bolí vás hlava? Možno len trpíte jarnou únavou. Toto vám môže pomôcť 

Sprevádzajú ju nedostatok energie aj zvýšená náchylnosť na infekcie. Pripomenul to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Tatranské hotely zhodnotili sezónu. Majú spoločného nepriateľa – počasie

Mohlo by Vás zaujímať Tatranské hotely zhodnotili sezónu. Majú spoločného nepriateľa – počasie

„Jarná únava vzniká ako reakcia organizmu na teplotné a tlakové výkyvy, zmeny v trvaní slnečného svitu, ako aj na zmeny v životospráve – spravidla po zimných pasívnejších mesiacoch dochádza k úprave stravy a k zvýšeniu fyzickej aktivity,“ priblížil.

Únava, ospalosť či bolesť hlavy

Znakmi jarnej únavy sú pocit únavy, ospalosť, ťažkosti so spánkom a bolesti hlavy. Prejavuje sa tiež malátnosťou, nesústredenosťou či podráždenosťou.

„Má prechodný ráz a nepríjemné príznaky obvykle ustupujú, keď sa telo adaptuje na vonkajšie zmeny. Trvá to obvykle asi jeden až tri týždne. Ak však príznaky pretrvávajú dlhšie, môže v skutočnosti ísť o prejav ochorenia a vtedy je vhodné sa poradiť s lekárom,“ ozrejmil úrad.

V rámci prevencie radí každodenný dostatočný a primeraný pobyt na čerstvom vzduchu. „Nezaťažovať organizmus nárazovo neprimerane zvýšenou námahou po období zimného leňošenia, záťaž je vhodné zvyšovať postupne,“ odporučil.

Prešovskí volejbalisti budú po dvoch rokoch bojovať o bronz

Mohlo by Vás zaujímať Prešovskí volejbalisti budú po dvoch rokoch bojovať o bronz

Dôležitý je tiež pitný režim

ÚVZ odporučil tiež zdravú, pestrú, čerstvú a striedmu stravu plnú vitamínov a minerálov. Obsahovať by podľa neho mala okrem iného celozrnné obilninové výrobky, prospešné rastlinné oleje, orechy či zelené vňate. Apeluje tiež na zvýšený prísun zeleniny a ovocia.

Dbať treba aj na dostatok tekutín. „Ideálne je piť obyčajnú vodu, nesladenú a neperlivú. Vhodné sú minerálne vody s obsahom horčíka. Pitnú vodu možno striedať s nesladenými ovocnými alebo bylinkovými čajmi,“ povedala zástupkyňa hlavného hygienika so zameraním na deti a mládež Jana Hamade.

Prospešný je podľa odborníkov aj medvedí cesnak. „Okrem neho je tiež vhodné na jar zaradiť do jedálnička bylinky, ale aj klíčky a pridať ich do jedál, napríklad šalátov a jarných polievok,“ uzavrela Hamade.

(tasr, kol)