Sprevádzajú ju nedostatok energie aj zvýšená náchylnosť na infekcie. Pripomenul to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Tatranské hotely zhodnotili sezónu. Majú spoločného nepriateľa – počasie

Mohlo by Vás zaujímať Tatranské hotely zhodnotili sezónu. Majú spoločného nepriateľa – počasie

„Jarná únava vzniká ako reakcia organizmu na teplotné a tlakové výkyvy, zmeny v trvaní slnečného svitu, ako aj na zmeny v životospráve – spravidla po zimných pasívnejších mesiacoch dochádza k úprave stravy a k zvýšeniu fyzickej aktivity,“ priblížil.

Únava, ospalosť či bolesť hlavy

Znakmi jarnej únavy sú pocit únavy, ospalosť, ťažkosti so spánkom a bolesti hlavy. Prejavuje sa tiež malátnosťou, nesústredenosťou či podráždenosťou.

„Má prechodný ráz a nepríjemné príznaky obvykle ustupujú, keď sa telo adaptuje na vonkajšie zmeny. Trvá to obvykle asi jeden až tri týždne. Ak však príznaky pretrvávajú dlhšie, môže v skutočnosti ísť o prejav ochorenia a vtedy je vhodné sa poradiť s lekárom,“ ozrejmil úrad.

V rámci prevencie radí každodenný dostatočný a primeraný pobyt na čerstvom vzduchu. „Nezaťažovať organizmus nárazovo neprimerane zvýšenou námahou po období zimného leňošenia, záťaž je vhodné zvyšovať postupne,“ odporučil.

Prešovskí volejbalisti budú po dvoch rokoch bojovať o bronz

Mohlo by Vás zaujímať Prešovskí volejbalisti budú po dvoch rokoch bojovať o bronz

Dôležitý je tiež pitný režim

ÚVZ odporučil tiež zdravú, pestrú, čerstvú a striedmu stravu plnú vitamínov a minerálov. Obsahovať by podľa neho mala okrem iného celozrnné obilninové výrobky, prospešné rastlinné oleje, orechy či zelené vňate. Apeluje tiež na zvýšený prísun zeleniny a ovocia.

Dbať treba aj na dostatok tekutín. „Ideálne je piť obyčajnú vodu, nesladenú a neperlivú. Vhodné sú minerálne vody s obsahom horčíka. Pitnú vodu možno striedať s nesladenými ovocnými alebo bylinkovými čajmi,“ povedala zástupkyňa hlavného hygienika so zameraním na deti a mládež Jana Hamade.

Prospešný je podľa odborníkov aj medvedí cesnak. „Okrem neho je tiež vhodné na jar zaradiť do jedálnička bylinky, ale aj klíčky a pridať ich do jedál, napríklad šalátov a jarných polievok,“ uzavrela Hamade.

(tasr, kol)