Dennodenne sa snažíme zabrániť dodávkam zbraní do Ruska z iných krajín, povedal americký minister zahraničných vecí

Dennodenne sa snažíme zabrániť dodávkam zbraní do Ruska z iných krajín, povedal americký minister zahraničných vecí Antony Blinken počas návštevy Paríža.

Blinken vo Fínsku Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Foto: TASR/AP

„Dennodenne pracujeme na tom, aby sme účinne zabránili presunu zbraní a (vojenského) materiálu do Ruska, ktoré by poháňali túto vojnovú mašinériu… a to aj z Iránu, Severnej Kórey či z Číny,“ povedal Blinken novinárom v Paríži. „Toto nie je hrozba len pre Ukrajinu, je to hrozba pre celkovú európsku bezpečnosť,“ dodal.

Juhokórejský minister obrany Sin Won-sik ešte v marci uvádzal, že KĽDR doteraz poslala Rusku približne 7000 kontajnerov so zbraňami určenými na použitie vo vojne na Ukrajine, pričom s takýmito zásielkami začala podľa jeho slov vlani v júli.

„Spoločne pracujeme na tom, aby sme sa pokúsili prerušiť a potrestať akékoľvek poskytovanie tohto druhu podpory, či už z Iránu, Severnej Kórey alebo odinakiaľ vrátane Číny,“ povedal Blinken.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac