Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave voľným koncertom v rámci festivalu Starmus

BRATISLAVA – Medzinárodný festival Starmus spája vo svojom bohatom programe vedu, umenie a hudbu. Všetko začne 12. mája unikátnym koncertom mága elektronickej hudby, Francúza Jeana Michela Jarreho, Bridge from the future, ktorého podporí gitarista skupiny Queen, Brian May.

Jean Michel Jarre otvorí festival Starmus v Bratislave jedinečným koncertom Jean Michel Jarre otvorí festival Starmus v Bratislave jedinečným koncertom. Foto: J. M. Jarré o. s.

Hudobníci uchvátia publikum nezabudnuteľnou hudobno-vizuálnou šou na pozadí Mosta SNP, Dunaja a Starého Mesta.

Ambíciou festivalu je podnietiť diskusiu o budúcnosti našej planéty. Za prestížnym podujatím, ktoré sa uskutoční od 12. do 17. mája 2024 v Bratislave, stoja astrofyzik Garik Israelian a gitarista legendárnej skupiny Queen, Brian May (ten má doktorát z astrofyziky).

Ústrednou témou aktuálneho siedmeho ročníka je planéta Zem. Organizátori, ale aj účastníci ju vnímajú ako najúžasnejšiu planétu vo vesmíre. Festival ponúkne 4 dni inšpiratívnych prednášok za účasti 9 laureátov Nobelovej ceny. Hostí taktiež viac ako 50 exkluzívnych hostí, akými sú astronauti, vedci, umelci a odborníci na životné prostredie.

Prídu aj špecialisti na umelú inteligenciu a kybernetickú bezpečnosť. Okrem toho sa môžu návštevníci tešiť na exkluzívny hudobný program a inšpiratívny program pre verejnosť. Ten bude na Hlavnom námestí v Bratislave a bude aj pre verejnosť.

V rámci festivalu sa zídu také zvučné mená ako nobelisti Emmanuelle Charpentier, fyzik Kip Thorne či astrofyzik Michel Mayor. Svoje prednášky prečítajú inšpiratívne vedecké osobnosti ako svetoznáma antropologička Jane Goodall (áno, je to tá slávna ochrankyňa šimpanzov, ktorú poznáte s filmov aj kníh) alebo astrofyzik Martin Rees. Lákadlom budú určite aj astronauti ako Charlie Duke, Chris Headfield a mnohí ďalší.

Medzi hudobnými hosťami budú legendy ako Jean-Michel Jarre, The Offspring, Laurie Anderson ,viaceré mená zo slovenskej hudobnej scény ako aj Tony Hadley. Festival odštartuje v nedeľu 12. 5. 2024 exkluzívne vystúpenie J. M. Jarreho v areáli Incheby, ktoré je pre verejnosť zdarma. Mohutná laserová šou, ktorá hudobníka roky všade vo svete sprevádza, bude určite aj tento rok nezabudnuteľnou!

Od pondelka bude nasledovať týždňová konferencia na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu, Starmus Exclusive Talks. Prvý deň festivalu sa bude venovať tak diskutovaným témam klimatických zmien a životnému prostrediu.

Druhý deň sa účastníci môžu tešiť na sériu prednášok, ktoré sú zamerané na inovácie, technológie, kybernetickú bezpečnosť a umelú inteligenciu. Následne sa na hrade Devín uskutoční len pre pozvaných a platiacich Star Party. Hudobné vystúpenie spojené s pozorovaním hviezd bude určite jedným z vrcholov festivalu.

V tretí deň Starmusu prebehne slávnostné odovzdávanie prestížnych medailí Stephena Hawkinga spojené s koncertom Sonic Universe Concert. Tu budú hostiteľmi populárno-vedecký komik Robin Ince a zakladatelia festivalu vedec Garik Israelian a hudobík Brian May.

Hudobnými headlinermi podujatia sú hviezdny muzikanti: americká punk-rocková skupina The Offspring a Tony Hadley, bývalý spevák britskej ikony z 80. rokov Spandau Ballet.

V rámci ceremoniálu Stephen Hawking „Medal for Science Communication“ v Bratislave vystúpi aj slávna americká konceptuálna umelkyňa a vizionárska hudobníčka Laurie Anderson. Ponúkne publiku koncertný program Ark/Lifeboat. Ten bude určite hraničným zážitkom na pomedzí vedy, techniky a sci-fi. Pri spomenutej americkej umelkyni je to napokon očakávané. Už 30 rokov posúva hranice hudby inam a daľej.

Štvrtý deň ponúkne všetkým prednášky o témach ako náhoda a realita, kozmológia či editovanie génov. Deň zakončí panelová diskusia 108’ Round Table. Tá je pripravená na počesť historického letu sovietskeho kozmonauta Jurija Gagarina. Na debate sa okrem vedcov a divákov zúčastní aj spevák kapely The Offspring, Dexter Holland.

(Priamy prenos bude možné sledovať prostredníctvom YouTube kanálu festivalu Starmus.) Piaty, záverečný deň, sa bude venovať témam, ako je ochrana Zeme pri skúmaní vesmíru, hľadanie ďalších obývateľných planét alebo povaha času. Všetko témam, ktoré rezonujú naprieč kontinentami.

Paralelne s programom na štadióne Ondreja Nepelu bude na Hlavnom námestí prebiehať Starmus Camp a City Program. Ten organizátori festivalu pripravujú v úzkej spolupráci so slovenskými akademickými inštitúciami.

„Cieľom festivalu je inšpirovať mladú generáciu a vzbudiť v nej nadšenie pre vedu a umenie. Po viac ako 10 rokoch zameraných na vesmír obracia Starmus svoj pohľad od hviezd k budúcnosti našej planéty. Sme nadšení, že siedmy ročník sa uskutoční v takom úžasnom hlavnom meste, akým je Bratislava,“ vysvetľuje Garik Israelian, zakladajúci riaditeľ festivalu.

A hlavný hudobný hosť, ktorý na tlačovej konferencii verejne vyjadril svoj obdiv k slovenskému lietajúcemu autu či historickým krásam Bratislavy sa pridáva: „Ako pokračujeme v učení sa z minulosti, mali by sme načúvať budúcnosti.“

Byť vnímaví a pozorní k prichádzajúcim signálom. Naším poslaním ako umelcov, vedcov, podnikateľov a občanov je zapojiť sa a aktivovať pokrok pri vytváraní mosta z budúcnosti. To je posolstvo festivalu Starmus VII.

The Offspring, americká post punková skupina, Foto: Offspring
Laurie Anderson, americká, konceptuálna umelkyňa, speváčka a huslistka, Foto. L. A.
Brian May, gitarista skupiny Queen, bude súčasťou úvodného koncertu festivalu, Foto: B. May, o.s.
Vizualizácia bratislavského koncertu J. M. Jarreho, Foto: J. M. R.
Podobné obrazy uvidíte na koncerte J. M. Jarreho v Bratislave, Foto. J. M. R.