Na Haiti bola formálne ustanovená dočasná prezidentská rada

Na Haiti bola formálne ustanovená dočasná prezidentská rada, ktorá vyberie nového premiéra a členov vládneho kabinetu. Súčasný predseda vlády, ktorý pred mesiacom sľúbil odchod z funkcie po podmienkou zriadenia rady, sa nevyjadril.

Premiér Ariel Henry učinil sľub o rezignácii počas vlny útokov gangov v hlavnom meste Port-au-Prince. Radu bude tvoriť deväť zástupcov z rôznych strán, skupín občianskej spoločnosti a súkromného sektora, právo hlasovať bude mať iba sedem členov.

Ozbrojené haitské gangy už vyše mesiaca podnikajú útoky na kľúčové vládne inštitúcie. Ich cieľom bolo vypudiť premiéra Ariela Henryho, ktorý sa dostal k moci v roku 2021 po vražde prezidenta Jovenela Moiseho.

Násilie od začiatku útokov z 29. februára v niektorých oblastiach hlavného mesta zoslablo, ale napriek tomu tam k streľbe dochádza denne. Vlna násilia zapríčinila, že z metropoly Haiti začali hromadne utekať tamojší obyvatelia.

(tasr, dpa, ap)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac