Rusi pravdepodobne zopakujú taktiku z Avdijivky pri dobýjaní Časiv Jaru

Rusi pravdepodobne zopakujú taktiku z Avdijivky pri dobýjaní Časiv Jaru, tvrdí britská vojenská rozviedka. Podľa poslednej aktualizácie, ktorú zverejnil rezort obrany na sieti X, sa Moskva posnaží dobyť mesto do 9. mája – Dňa víťazstva.

Rozviedka v tomto citovala hlavného veliteľa ukrajinskej armády (ZSU) Olexandra Syrského, ktorý doplnil, že Časiv Jar je medzikrokom k dobytiu Kramatorsku.

Britskí analytici tiež spomenuli vyhlásenie veliteľa jednej z operačných strategických skupín z 18. apríla, že ruské sily denne vypúšťajú 20 až 30 kĺzavých bômb.

„Tie pravdepodobne zhadzujú ruské lietadlá Su-25 operujúce v blízkosti línie kontaktu, a Su-34 operujúce v odstupovej vzdialenosti pomocou kĺzavých bômb. Ide o koordinované vzdušné bombardovanie a taktika sa opakuje z kampane v Avdijivke,“ uviedla britská rozviedka.

Spravodajská služba poznamenala, že Časiv Jar je dobre chránený a nachádza sa na vyvýšenom mieste. „Ruské pozemné sily v tejto oblasti postupujú len pomaly,“ tvrdí analýza.

(x, ukrajinska pravda)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac