Brazília: Bolsonaro ocenil Elona Muska a žiadal ochranu slobody prejavu

Brazília: Bolsonaro ocenil Elona Muska a žiadal ochranu slobody prejavu. Sudca brazílskeho najvyššieho súdu Alexandre de Moraes pred dvomi týždňami spustil vyšetrovanie voči Muskovi, ktorý ho predtým kritizoval a obvinil z cenzúry.

Exprezident slovne odsúdil diktatúru v Brazílii a svojich stúpencov žiadal, aby za slobodu prejavu naďalej bojovali. Jair Bolsonaro tiež miliardára a podnikateľ Elona Muska označil za muža, ktorý má odvahu poukázať na to, kam brazílska demokracia smeruje.

Moraes v posledných rokoch nariadil pozastavenie používateľských účtov na sociálnej sieti Twitter (v súčasnosti X), ktoré boli podozrivé zo šírenia dezinformácií. „Sociálne siete nie sú krajinami bez zákonov,“ uviedol. Musk uviedol, že Moraes zradil brazílsku ústavu i obyvateľov. Sudca začal voči miliardárovi vyšetrovanie.

Bolsonaro takisto žiadal amnestie pre svojich priaznivcov, ktorí boli odsúdení na tresty odňatia slobody za násilnosti z 8. januára 2023.

Bolsonara v prezidentských voľbách v roku 2022 porazil úradujúci prezident Luci Inácio Lula da Silva. Bolsonaro však volebné víťazstvo svojho ľavicového nástupcu výslovne neuznal a po voľbách opakovane hovoril o podvode. Tisíce jeho prívržencov 8. januára 2023 vtrhli do vládnej štvrte v Brazílii, kde zaútočili na parlament, najvyšší súd a prezidentský palác.

(tasr)


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac