Odovzdávanie ocenení Slnko v sieti sa nevyhlo politike. Politicky ladené prejavy predniesli viacerí umelci. V sále Slovenského rozhlasu odovzdali národné ceny Slnko v sieti pod záštitou prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá bola osobne na priamom prenose.

Režisér Peter Bebjak na odovzdávaní ceny povedal, že súčasná vláda „šíri nenávisť, strach, dezinformácie a klamstvá“.

„Sloboda je to, že tu môžem stáť a slobodne, zatiaľ, môžem povedať svoj názor, že nesúhlasím s tým, ako vládna garnitúra funguje“, vyhlásil Peter Bebjak po tom, ako si prevzal ocenenie za minisériu Matematika zločinu.

Bebjak svoj prejav začal tým, že zaželal pekný večer všetkým vrátane „duchovných bezdomovcov“. Spomenul tiež umelcov, ktorých tvorbu „niekto nazýva umením proti ústave, umením transsexuálov, zhýralým či zvrhlým. Pre niekoho toto umenie môže byť inšpiratívne. To je totiž sloboda,“ dodal Bebjak.

K politike sa pri preberaní ocenenia vyjadrila aj Katarína Štrbová Bieliková. „Sloboda je jednou z najdôležitejších vecí, ktorú si musíme chrániť a dúfam, že na Slovensku budeme môcť ďalej tvoriť slobodne“, povedala kostymérka ocenená za film Slúžka.

Politikov spomenula aj Denisa Buranová. Kameramanka, ktorá získala cenu za animovaný film Tonko, Slávka a kúzelné svetlo pri preberaní ceny povedala: „Natáčali sme 342 dní a ďakujem celému realizačnému tímu. Ďakujem ľuďom, ktorí nás inšpirujú: pani Zuzane Čaputovej, Beyoncé a mojej mame.“

(denník n, rtvs)

Nové správy

Kanál Igora Bukovského na YouTube opäť zrušili. Jeho aktuálne konto nebolo zrušené pre sporný obsah, ale len preto, že Bukovskému už raz konto zrušili.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Dopravný podnik mesta Košice uspel so žiadosťou o príspevok vo výške takmer 14 miliónov eur na nákup elektrobusov. Do jeho vozového parku by tak od budúcich letných prázdnin malo pribudnúť 11 nových vozidiel spolu s príslušnou nabíjacou infraštruktúrou. (tasr)

Prejsť na článok

Slovenské elektrárne mali vlani čistý zisk 559 miliónov eur. Spoločnosť zároveň znížila svoju zadlženosť o 139 miliónov eur na 4,075 miliardy eur. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informoval generálny riaditeľ SE Branislav Strýček. (tasr)

Prejsť na článok

Ruský rubeľ posilnil voči doláru na dvojmesačné maximum. Výmenný kurz sa priblížil k hranici 91 rubľov za jeden dolár. Mena profituje z vysokých cien ropy a vládnych opatrení, ktorých cieľom je zabezpečiť prílev devízových prostriedkov do ruskej ekonomiky.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Prezidentskí kandidáti zverejnili správy o financovaní kampane. Ministerstva vnútra správy zverejnilo na svojom webe. Rezort zároveň vykonáva kontrolu a porovnanie údajov uvedených v správe s údajmi na transparentnom účte.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Francúzsko obvinilo ruskú diplomaciu z manipulácie a zastrašovania. Francúzske ministerstvo zahraničných vecí totiž v utorok oznámilo, že Rusko si predvolalo francúzskeho veľvyslanca v Moskve, dôvod však nešpecifikovalo.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

„Teraz sme po celej vašej krajine,“ stojí v texte výhražného e-mailu o bombových útokoch. Ten má podľa informácií portálu tvnoviny ruskú koncovku, no je napísaný v slovenskom jazyku. Adresát sa v ňom taktiež vyhráža smrťou.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Lexmann skritizovala návštevu predsedu vlády Fica v Azerbajdžane. Tvrdí, že slovenský premiér podkopáva národné bezpečnostné záujmy našej krajiny a je podľa nej veľavravné, ak jeho prvá zahraničná návšteva mimo Európskej únie smeruje do autoritárskeho Azerbajdžanu.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Berlín a Brusel nesú časť viny za brexit, uviedol šéf nemeckých kresťanských demokratov Friedrich Merz. Podľa neho neboli ochotní ponúknuť Spojenému kráľovstvu skutočné ústupky pred kľúčovým referendom o EÚ v roku 2016.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Polícia zatiaľ eviduje celkovo 995 hrozieb bombových útokov na školy. Okrem toho zaznamenala aj 110 bombových hrozieb na budovy bánk a 40 hrozieb bombových útokov na predajne elektrotechniky. Informovala o tom na sociálnej sieti. (tasr)

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Všetci budú musieť bojovať, vyberte si svoju jednotku, láka ukrajinských mužov armáda. Tvárou v tvár skromným počtom dobrovoľníkov zmenilo tamojšie ministerstvo obrany taktiku.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Ukrajinská bezpečnostná služba odhalila sieť agentov, ktorí mali pripravovať atentát na prezidenta Zelenského. V rámci vyšetrovania zadržali dvoch plukovníkov ukrajinskej Správy štátnej bezpečnosti, ktorí spolupracovali s Ruskom, uviedla to Agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie bezpečnostnej služby.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Slovenská republika je dlhodobo známa vysokou úrovňou ťažkého a osobitne obranného priemyslu, vyzdvihol to Kaliňák počas oficiálnej návštevy Azerbajdžanu. Mnohé krajiny podľa jeho slov chcú preto so Slovenskom v tejto oblasti spolupracovať.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Absolventka Univerzity sv. Cyrila a Metoda sa chváli kariérou na erotickej platforme. Rozhovor s bývalou študentkou univerzity, ktorá uverejňuje erotický obsah na platforme OnlyFans, priniesol študentský časopis fakulty masmediálnej komunikácie.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Členské štáty Európskej únie schválili historicky prvú únijnú smernicu o boji proti násiliu páchanému na ženách a zabezpečení väčších práv pre obete domáceho a iného násilia.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Lekárske odborové združenie vyzýva premiéra aj vládu, aby neschválili zmeny týkajúce sa výstavby novej národnej univerzitnej nemocnice v Bratislave. Šéf odborárov Peter Visolajský apeluje na to, aby bol projekt postavený na bratislavských Rázsochách, tak ako bolo plánované.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Arménsky premiér Nikol Pašinjan uviedol, že Jerevan je pripravený podpísať mierovú dohodu s Baku ešte pred novembrom v rámci známych princípov.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Moldavská prezidentka: Ak na nás Rusko zaútočí, určite sa budeme brániť. Maia Sanduová to uviedla v rozhovore s ruským blogerom Jurijom Dudom.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Rozvoju vzájomného obchodu medzi Slovenskom a Azerbajdžanom nič nebráni, uviedol to premiér Fico po stretnutí s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom v Baku. Pri tejto príležitosti pozval azerbajdžanského prezidenta na návštevu Slovenskej republiky.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Miriam Lexmann skritizovala slovenský export zbraní do Azerbajdžanu a import plynu z tejto krajiny. Predseda vlády Robert Fico si podľa nej hľadá vzťahy s diktatúrami.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Anonymné nahlasovanie bômb je trestným činom. Páchateľom hrozia vysoké tresty odňatia slobody, prípadne aj doživotie. Polícia žiadny oznam nepodceňuje a venuje mu dostatočnú pozornosť, informovalo o tom ministerstvo vnútra.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Ruská vláda v utorok podala demisiu. Stalo sa tak v súlade s ústavou krátko po inaugurácii staronového prezidenta Vladimira Putina, informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Hrozby bombových útokov adresovali vyše 200 školám, zaoberá sa nimi NAKA. Polícia okamžite prijala potrebné opatrenia, aby zabránila možným následkom uvedeným v mailoch, ktoré boli školám doručené.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Národná rada neprijala uznesenie k druhému výročiu vojenskej agresie Ruska na Ukrajine. Návrh vo februári predložila skupina opozičných poslancov.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Cez Krymský most pravidelne prechádza vojenský náklad pre Rusov, povedal vojenský a politický komentátor Oleksandr Kovalenko.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

V prípade policajného exprezidenta Petra Kovaříka nemôže rozhodovať Juraj Kapinaj, sudca z Bratislavy. Kovařík totiž namietal konflikt záujmov, čo mu Krajský súd v Bratislave uznal.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Spôsob zmeny rodného čísla sa nebude upravovať. Poslanci v utorok nepodporili novelu zákona o rodnom čísle z dielne Richarda Vašečku a Anny Záborskej.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Ursula von der Leyenová vyhlásila, že chce navrhnúť vytvorenie funkcie eurokomisára pre obranu v prípade, ak ju zvolia na ďalšie funkčné obdobie. Podľa nej by sa mal nový komisár zamerať na európsky obranný priemysel a koordinovať jednotný európsky trh.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Vladimir Putin zložil v utorok v Moskve prezidentský sľub a prisľúbil: Spolu zvíťazíme. Ujal sa tak svojho piateho funkčného obdobia na čele Ruskej federácie. Vo funkcii bude šesť rokov – do 7. mája 2030.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Bombové hrozby preverujú aj v školách na východnom a strednom Slovensku. Polícia Košického kraja nebude zverejňovať podrobnosti o vykonaných bezpečnostných opatreniach ani presné adresy škôl.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Hamas v utorok priznal, že ostreľoval izraelské pozície na hraničnom priechode Kerem Šalom, ktorý sa nachádza medzi palestínskym Pásmom Gazy a Izraelom.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Ukrajina chce využiť peniaze EÚ na rast svojho vojensko-priemyselného komplexu, napísal v pondelkovom článku bruselský portál Politico.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Denisa Saková (Hlas) chce dovážať plyn z Azerbajdžanu s cieľom odstrihnúť sa od Ruska. Ministerka hospodárstva to viedla v utorok pri príležitosti otvorenia podnikateľského fóra v hlavnom meste Azerbajdžanu Baku.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Čína v utorok vyzvala Izrael, aby zastavil útoky v meste Rafah v Pásme Gazy. Urobila tak po oznámení izraelskej armády, že prevzala kontrolu nad palestínskou časťou priechodu Rafah na hranici Gazy s Egyptom.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Pre bombovú hrozbu preverovali ráno pobočky Všeobecnej úverovej banky (VÚB) na celom Slovensku. Niektoré pracoviská banky ostávajú naďalej zatvorené.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Český ústavný súd rozhodol, že pohlavie je možné zmeniť aj bez operácie. Sudcovia tak vyhoveli sťažnosti trans osoby, ktorá sa aj bez chirurgického zásahu domáhala úradnej zmeny pohlavia zo ženy na muža.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Do Ruska sa vracajú masy kvalifikovanejších a majetnejších ľudí, ktorí odišli po začiatku vojny. Podľa analýzy Bloombergu nemalou mierou prispievajú k 3,6 percentnému rastu tamojšej ekonomiky.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Po utorňajšom útoku nožom v nemocnici na juhozápade Číny hlásia viacero obetí a zranených, informovali tamojšie médiá s tým, že podozrivého už zadržali.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Prieskum: So zvyšovaním dane na tabak a sladené nápoje súhlasí nadpolovičná väčšina 69 percent opýtaných. Svoj nesúhlas vyjadrilo vyše 28 percent respondentov. Názor sa podľa štatistík líši medzi určitými skupinami obyvateľov.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Na Ukrajine sa objavil vodný dron vybavený protilietadlovými raketami. Bezposádkový čln Magura V5 použili špeciálne sily ukrajinskej rozviedky v Čiernom mori v pondelok 6. mája.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok
Nahrávam...
Ďalšie články