OMV za ruský plyn platiť nebude, rozhodol súd. Gazprom pravdepodobne dodávky zastaví

OMV za ruský plyn od spoločnosti Gazprom platiť nebude. Rozhodol o tom zahraničný súd, ktorý dal právo na vymáhanie platieb inej "významnej energetickej spoločnosti". Znamená to, že Gazprom pravdepodobne dodávky zastaví.

Vladimir Putin, Gerhard Schröder, Alexej Miller Ruský premiér Vladimir Putin (druhý sprava), šéf ruského plynárenského koncernu Gazprom Alexej Miller a bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder (vľavo) pri návšteve stanice zemného plynu vo Vyborgu blízko hraníc s Fínskom 6. septembra 2011. Foto: TASR/AP

„Spoločnosť sa dozvedela o rozhodnutí zahraničného súdu, ktoré získala významná európska energetická spoločnosť a ktoré by v prípade jeho uplatnenia v Rakúsku vyžadovalo, aby spoločnosť OGMT uhrádzala platby podľa zmluvy o dodávkach plynu so spoločnosťou Gazprom Export tejto spoločnosti,“ uviedla spoločnosť OMV Gas Marketing & Trading GmbH (OGMT).

Spoločnosť OMV zároveň konštatovala, že v súčasnosti nie je známe, či a kedy by mohlo dôjsť k takémuto vymáhaniu.

„V prípade takéhoto vymáhania považuje spoločnosť OGMT za pravdepodobné, že spoločnosť Gazprom Export prestane dodávať plyn na základe zmluvy o dodávkach plynu so spoločnosťou OGMT, čo ovplyvní rakúsky trh s plynom. Toto posúdenie vychádza zo správania spoločnosti Gazprom Export v podobných situáciách,“ dodala spoločnosť OMV.

(omv)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac