Borrell: Izrael pokračuje v bojových krokoch aj napriek rozhodnutiu Medzinárodného súdneho dvora

Borrell: Izrael pokračuje vo svojich vojenských krokoch na juhu Pásma Gazy aj napriek rozhodnutiu Medzinárodného súdneho dvora, ktorý žiadal okamžité zastavenie operácie, upozornil šéf diplomacie EÚ.

Josep Borrell pred pondelkovým zasadnutím ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ upozornil, že rozhodnutia Medzinárodného súdneho dvora (MSD) je potrebné dodržiavať. Dodal, že sa bude usilovať dosiahnuť politické rozhodnutie na spustenie pomocnej misie EÚ na hraničnom priechode Rafah, známej ako EUBAM (European Union Border Assistance Mission for the Rafah Crossing Point).

Ide o neozbrojenú civilnú misiu v rámci Spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky Európskej únie. Cieľom je zaistiť prítomnosť príslušníkov tretích strán na hraničnom priechode Rafah medzi Egyptom a Pásmom Gazy.

Borrell v nedeľu v Bruseli rokoval s novým premiérom Palestínskej samosprávy Mohammadom Mustafóm. Následne opäť vyzval na prímerie v Pásme Gazy a prepustenie rukojemníkov odvlečených do tejto palestínskej enklávy po vlaňajšom útoku na Izrael.

(tasr, reuters)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac