Dobrá správa pre milovníkov zvierat. V meste pribudne park pre majiteľov psov

detva,stadion Projekt je podľa žiadosti plánovaný na ploche pri zimnom štadióne. Ilustračné foto: Mesto Detva

DETVA – Víťazom participatívneho rozpočtu mesta Detva je park na trávenie voľného času pre majiteľov psov. Kolektív milovníkov zvierat získal 524 hlasov a sumu 5-tisíc eur.

Podľa žiadosti má park stáť na ploche pri zimnom štadióne. Jeho výmera bude približne 500 metrov štvorcových. Informovala o tom z oddelenia výstavby, rozvoja a komunálnych služieb mestského úradu v Detve Simona Parobková.

Na druhom mieste s 472 hlasmi sa umiestnil Náučný a rozprávkový chodník pod Melichovou skalou, čo je športovo-náučné podujatie pre deti vo veku do 15 rokov. Získal sumu 4500 eur.

Ďalším úspešným projektom bol Deň detí v starej Detve s 332 platnými hlasmi a sumou 800 eur. Podľa výsledkov získalo 241 hlasov a 4 855 eur rodičovské združenie pri Gymnáziu v Detve. Združenie chce zvyšovať povedomie o kvalite životného prostredia. Všetky projekty podľa pravidiel a výzvy treba zrealizovať do 30. októbra a následne predložiť vyúčtovanie do 30. novembra tohto roka.

Participatívny rozpočet sa zameriava na podporu občianskeho aktivizmu obyvateľov mesta a uskutočnenie projektov. „Cieľom je zapojiť verejnosť do rozhodovania v rámci procesov mesta, podporiť budovanie identity i koncept udržateľnej spoločnosti,“ vysvetľuje samospráva s tým, že rozpočet spustili vlani.

Úhrnná suma participatívneho rozpočtu bola aj tento rok 15-tisíc eur. To podľa mesta stačí na financovanie prvých štyroch projektov. Výška podpory jedného projektu je maximálne 5-tisíc eur. Do ankety sa do 24. mája zapojilo takmer dvetisíc hlasujúcich. V tomto ročníku postúpilo do verejného hlasovania sedem projektov.

(tasr)


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...