Horehronská oslava folklóru sa blíži. Na festivale sa predstaví okolo 1500 účinkujúcich

horehronie,festival Foto: FB Horehronské dni spevu a tanca

HEĽPA – Horehronská obec Heľpa po roku opäť ožije jedným z najvýznamnejších a najstarších folklórnych festivalov na Slovensku, Horehronskými dňami spevu a tanca (HDST).

Ich 58. ročník sa uskutoční 28. až 30. júna a ponúkne pestrú škálu programov, podujatí a aktivít zameraných na prezentáciu nielen hudby, ale aj spevu a tanca, výtvarného, remeselného a slovesného umenia, ľudového divadla, tradičného odevu i gastronómie. Na festivale sa predstaví okolo 1500 účinkujúcich.

„Festivalová koncepcia sa budovala postupne, od počiatočného súťažného formátu zameraného na tradičnú hudobno-spevnú kultúru obcí okresov Brezno a Banská Bystrica až po vývoj v posledných dvoch desaťročiach, keď výrazne zmenila svoju podobu,“ uviedla riaditeľka Stredoslovenského osvetového strediska v Banskej Bystrici Tatiana Salajová.

Podľa nej pribudli nové scény a pútavé aktivity. Z priestoru prírodného amfiteátra s dominanciou scénických programov sa festival rozšíril do areálu základnej školy, na námestie obce a do budovy starej fary i jej priľahlých častí.

„Vytvorili sa tak priestory na realizáciu rôznorodých interaktívnych aktivít, workshopov, speváckych a tanečných domov pre všetky vekové kategórie,“ doplnila riaditeľka Stredoslovenského osvetového strediska v Banskej Bystrici, ktoré je hlavným organizátorom HDST.

Festival otvorí v piatok 28. júna o 18.30 h program Hlasy, ktorý je venovaný viachlasnej hudobno-spevnej kultúre v karpatskom regióne.

Predstavia sa v ňom zoskupenia z regiónov Horehronie, Gemer, Spiš, Liptov, Šariš a Púchovská dolina. Program je každoročnou oslavou zápisu horehronského viachlasu do reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO. Po ňom oslávi folklórna skupina Heľpan svoju storočnicu.

Na námestí v obci nebude chýbať tradičný jarmok, kde remeselníci a výrobcovia predstavia remeslá, ktoré udržiavajú už niekoľko generácií.

Tento rok návštevníci uvidia domácu výrobu súkenného odevu, kabaníc, šitie a vyšívanie odevu, pletenie balockých zápästkov, pastierske opasky, krpce, kapsy či výrobu z dreva a kovu. Rovnako i tkanie ľanu, pradenie vlny na vretienku a kolovrátku, tkanie na krosienkach, výrobu pastierskych fujár a píšťal i modrotlač.

(tasr)


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...