V Žilinskom kraji zvíťazil Smer-SD, náskok bol však tesný

Vo¾by do Európskeho parlamentu Slováci si v eurovoľbách 2024 zvolili 15 europoslancov. Foto: Daniel Stehlík/TASR

ŽILINA – Po sčítaní hlasov už poznáme víťazov eurovolieb na Slovensku. V Žilinskom kraji dominovala podpora súčasnej vládnej strany Smer-SD.

Najväčšiu podporu vo voľbách do Európskeho parlamentu získal v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) Smer-SD so ziskom 26,57 percenta hlasov. Vyplýva to z údajov zverejnených Štatistickým úradom SR.

Vyše 53-tisíc voličov vhodilo do urny obálku s kandidátkou strany Smer-SD. Na druhé miesto sa dostalo opozičné Progresívne Slovensko so ziskom 24,81 percenta. Tretím v poradí bolo hnutie Republika so ziskom 14,88 percenta. KDH (9,06) a Hlas-SD (7,51) sa do Európskeho parlamentu dostali len tesne, v ŽSK bola ich podpora taktiež veľmi nízka.

Podobne ako na národnej úrovni, aj tu sa ukazuje, že voliči Žilinského kraja majú na niektoré ekonomické a spoločenské otázky diametrálne odlišné názory. Strany Demokrati, SaS, SNS, koalícia Slovensko a Za ľudí získali menej ako 5 percent a do Európskeho parlamentu sa neprebojovali.

Smeru sa najviac darilo na Kysuciach

Volebný trend v prospech Smeru-SD môžeme v Žilinskom kraji pozorovať už dlhodobo. V parlamentných voľbách zo septembra 2023 získala strana 22,94 percenta hlasov, vtedy bol však na druhom mieste Hlas. Žilinský Štandard vtedy publikoval k výsledkom volieb samostatný článok.

Smer má najviac voličov v okrese Čadca, kde z celkového počtu hlasov získal až 35,42 percenta. Prvé miesto dosiahol aj v okresoch Bytča, Kysucké Nové Mesto, Turčianske Teplice a Tvrdošín.

Podpora Progresívneho Slovenska rezonovala najmä v okresoch Žilina, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Dolný Kubín a v okrese Martin, v ktorom PS získalo najvyšší podiel hlasov z celého kraja (29,21 percenta).

Ako vyplýva z vyššie uvedeného, Orava volila rozporuplne. Zatiaľ čo Dolná Orava volila PS, podpora na Hornej Orave patrila Smeru a KDH. Kresťanskodemokratické hnutie získalo najväčšiu podporu v okrese Námestovo, kde ho volilo vyše 26 percent oprávnených voličov. Námestovo bolo zároveň jediným okresom na Slovensku, v ktorom KDH vyhralo.

(tasr)


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...