SaS nevylučuje, že opozícia navrhne vlastného kandidáta na predsedu Národnej rady SR

SaS nevylučuje, že opozícia navrhne vlastného kandidáta na predsedu Národnej rady SR. Strana taktiež kritizuje koalíciu za odkladanie voľby predsedu.

Branislav Gröhling. Foto: Jaroslav Novák/TASR Branislav Gröhling. Foto: Jaroslav Novák/TASR

„Sú dva mesiace po prezidentských voľbách a koalícia odkazuje občanom, že jej absolútne nezáleží na riadnom chode ústavných inštitúcií na Slovensku,“ podotkol Gröhling.

V súvislosti s aktuálnou schôdzou parlamentu upozornil líder liberálov na viacero návrhov z dielne SaS, napríklad na zníženie spotrebnej dane a DPH na benzín a naftu, zabezpečenie ústavnej ochrany druhého piliera či na pomoc malým firmám so sociálnym poistením.

Poslankyňa SaS Mária Kolíková informovala tiež o návrhu skupiny poslancov na Ústavný súd SR pre schválenú novelu Trestného zákona. Žiadajú, aby sa obrátil na Európsky súdny dvor so žiadosťou o posúdenie otázky súladu novely s európskym právom. Poslankyňa v novele vidí rozpor s európskym právom, ktoré hovorí o zabezpečení účinného systému pre boj s korupciou. Problém vidí napríklad v tom, že Úrad špeciálnej prokuratúry bol zrušený bez náhrady. Poukazuje tiež na nízke trestné sadzby a nízke premlčacie lehoty pre niektoré trestné činy. Výhrady k zákonu podľa nej tlmočila aj Európska komisia.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac