Jemen: Americká armáda zničila radary a plavidlá húsíov

Americké jednotky zničili v Červenom mori dva lodné drony patriace húsíom. Zničili tiež jeden letecký dron a sedem radarových staníc, ktoré jemenským povstalcom umožňovali útočiť na lode, informovalo prostredníctvom sociálnych sietí Centrálne velenie americkej armády (CENTCOM).

„Tieto systémy predstavovali bezprostredné nebezpečenstvo pre Spojené štáty, koaličné jednotky a obchodné plavidlá v oblasti,“ uvádza CENTCOM. Americká armáda podnikla tieto kroky po tom, ako bola v piatok z lode MV Tutor evakuovaná posádka z dôvodu jej zásahu lodným dronom. Ten ju výrazne poškodil a spôsobil, že loď začala naberať vodu.

Útok na MV Tutor bol jedným zo série útokov, ktoré minulý týždeň húsíovia podnikli. Pri štvrtkovom útoku na nákladnú loď Verbena vypukol požiar, vážne sa pri ňom zranil jeden člen jej posádky, ktorý bol následne evakuovaný, uvádza CENTCOM.

Húsíjské milície od novembra organizujú útoky na lode vo vodách pri pobreží Jemenu, aby takto – podľa vlastných slov – vyjadrili solidaritu s Palestínčanmi, ktorí v Pásme Gazy od októbra 2023 čelia ofenzíve izraelskej armády.

(tasr, afp)