„Bezplatné“ bývanie Ukrajincov stálo štát stovky miliónov eur. Platili aj tak, tvrdí právnička

Štát dosiaľ vyplatil už viac ako 220 miliónov eur poskytovateľom "bezplatného" ubytovania pre odídencov z Ukrajiny. Podľa slov právnej poradkyne pýtali prenajímatelia aj napriek tomu od 80 percent jej ukrajinských klientov peniaze navyše. Od 1. júla sa situácia zmení. Veľa Ukrajincov nárok na príspevok stratí.

family with one child looking at camera and Ukrainian flag Ilustračné foto: Profimedia

„Z rozpočtu ministerstva vnútra sme celkovo vyplatili fyzickým osobám takmer 130 miliónov eur a vyše 18 miliónov eur išlo právnickým osobám. V právnických osobách ide o nepodnikateľov – mestá a obce,“ vysvetlil ešte v marci hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann.

Hovorkyňa rezortu dopravy Petra Poláčiková zasa tvrdila, že spolu ubytovateľom vyplatili viac ako 73 miliónov eur. Dokopy tak ide o sumu, ktorá prekračuje 220 miliónov eur. To sú peniaze, ktoré mali Ukrajincom na Slovensku zabezpečiť bezplatné bývanie.

V praxi však až „80 percent prenajímateľov od odídencov žiada platby navyše,“ uviedla pre Štandard právna poradkyňa pre utečencov Veronika Komissar z projektu One Proposal [v preklade Jeden návrh, pozn. red.].

Právna poradkyňa pre utečencov Veronika Komissar z projektu One Proposal. Foto: archív Veroniky Komissar

Právnička zároveň upozornila, od 1. júla nastanú ďalšie zmeny, a to, čo dostanú čoskoro poslanci Národnej rady na stôl, možno nevyrieši ani (neoprávnený) 100‐eurový doplatok.

Príspevky vláda znížila, Slováci sa vynašli

„Áno, poberám príspevok od štátu. Mohol by som až (za) piatich, cena by sa pohybovala tuším okolo 1 250 eur, čo je maximálna štátna podpora,“ uviedol v marci pre RTVS anonymný poskytovateľ ubytovania pre odídencov. Aj realitný maklér televízii potvrdil, že prenajímať bývanie Ukrajincom bolo finančne atraktívnejšie.

Poskytovateľ ubytovania dostával za každú noc desať eur za dospelú osobu a päť eur za dieťa. Od marca nastala zmena. V prípade dospelých osôb sa príspevok znížil na päť eur za noc. Teda prakticky, ak za ubytovanie matky s dvomi deťmi bolo možné dostať od štátu približne 600 eur, od marca to bolo už len 450 eur.

Slováci sa vynašli. Napriek tomu, že to zmluva zakazovala, údajne väčšina z nich chcela od odídencov peňažnú náhradu strateného príjmu, a to „v priemere 100 eur na osobu,“ informovala Komissar. Rezort vnútra na otázku Štandardu, či eviduje alebo kontroluje takéto konanie, neodpovedal.

Do platnosti od 1. júla vstúpia nové podmienky pridelenia príspevkov na ubytovanie pre odídencov z Ukrajiny, ktoré vo štvrtok schválil parlament.

Príspevok za ubytovanie odídencov sa má po novom poskytovať iba 120 dní od prvého poskytnutia dočasného útočiska na území Slovenska. Bez časového obmedzenia by ho mohli čerpať definované zraniteľné skupiny osôb. Návrh takto definuje napríklad člena domácnosti, ktorá je príjemcom pomoci v hmotnej núdzi, osobu so závažným zdravotným postihnutím, seniorov nad 65 rokov, dieťa do päť rokov či rodiča alebo fyzickú osobu, ktorá sa stará o dieťa do piatich rokov veku.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) uviedol, že pri zachovaní súčasnej výšky príspevku predstavujú predpokladané výdavky na tento účel v sume približne 15 miliónov eur [v období po zavedení zmien, pozn. red.]. „Budeme ich musieť hľadať v štátnom rozpočte,“ priznal.

„Ak bude táto pomoc pokračovať aj v budúcom roku, ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie bude hľadať zdroje v európskych finančných mechanizmoch,“ dodal.

O bezplatné ubytovanie príde viac ako 90 percent Ukrajincov

Ministerstvo dopravy pre Štandard uviedlo, že ku koncu marca eviduje podľa žiadostí ubytovanie poskytnuté 10 620 odídencom. „V rámci skupiny zraniteľných osôb ide o 251 osôb vo veku do 5 rokov a 442 osôb vo veku nad 65 rokov,“ upresnil Rážov rezort.

Z týchto skutočností vyplýva, že najmenej 9 676 Ukrajincov (deti sa započítavajú dvojnásobne, keďže sa príspevok vzťahuje aj na matku) úplne stratí možnosť bezplatného ubytovania. Príspevok sa teda bude naďalej priznávať približne len 6,5 percentám z tých, ktorí naň do 30. júna mali nárok.

V gescií rezortu dopravy bola iba časť príspevkov za ubytovanie Ukrajincov, preto by pre úplnosť tejto štatistiky boli potrebné aj údaje z rezortu vnútra, ktoré dosiaľ na tento účel poskytlo násobne viac peňazí. Rezort vnútra však „nemá informáciu o presných počtoch osôb, ktoré stratia nárok na príspevok za ubytovanie“.

Problémy môžu mať samoživiteľky či seniori

„Je dobré motivovať odídencov z vojnou zmietanej krajiny, aby sa postavili na vlastné nohy. Veľa mojich klientov sú však napríklad matky, ktoré sú s deťmi samy – manžel buď bojuje alebo nie je – a musia opustiť deti, aby mohli zarábať,“ zdôrazňuje právna poradkyňa Komissar.

Upozorňuje tiež na to, že mnohí doteraz využívali ubytovanie poskytované právnickými osobami – napríklad obcami či kláštormi –, ktoré už ale po novom nebudú môcť žiadať o príspevky. To môže byť problém najmä pre dôchodcov, ktorí bývali v takomto zariadení sami a za 150 eur na mesiac si nový podnájom v byte nájdu len veľmi ťažko.

„Podľa doterajšieho znenia zákona, a aj toho, ktorý vstúpi čoskoro do platnosti, majiteľ bytu nemôže žiadať (od ubytovaného Ukrajinca) žiadne peniaze navyše. Vyvstáva teda otázka, ako bude rodina platiť prenajímateľovi za deti staršie ako päť rokov, ak to zákon nedovoľuje?“ pýta sa Komissar. „Navyše príspevky sa budú po novom vyplácať len do 4. marca 2025, čo bude potom už nevieme,“ dodala Komissar.

Rezort vnútra v tom problém nevidí. „Podmienka poskytnúť bezodplatné ubytovanie sa vzťahuje len na prípady odídencov, za ktorých poberá ubytovateľ príspevok na ubytovanie. Zákon o azyle nerieši situáciu osôb, za ktoré ubytovateľ nepoberá príspevok na ubytovanie odídenca, výška ‚nájmu‘ za ubytovanie je v tomto prípade vecou dohody zmluvných strán,“ uviedol hovorca ministerstva Matej Neumann.