Čínsky premiér vyzval po prílete do Austrálie na odloženie rozdielov

Čínsky premiér Li Čchiang vyzval v sobotu na "odloženie rozdielov" medzi Čínou a Austráliou. Spravil tak po prílete do austrálskeho mesta Adelaide, kde sa začína jeho štvordenná návšteva Austrálie zameraná na možné ekonomické príležitosti.

„Dejiny dokazujú, že vzájomný rešpekt, snaha nájsť spoločnú reč a zároveň odkladanie rozdielov a vzájomná výhodná spolupráca sú cennými skúsenosťami pri budovaní čínsko-austrálskych vzťahov a treba v tom pokračovať,“ uviedol Li po prílete.

„Vyspelejšie, stabilnejšie a plodnejšie strategické partnerstvo bude pokladom, ktorý budú zdieľať obyvatelia oboch našich krajín,“ dodal čínsky premiér.

Li Čchiang je po čínskom prezidentovi Si Ťin-pchingovi druhým najmocnejším mužom v Číne. Ide pritom o najvyššie postaveného čínskeho predstaviteľa, ktorý navštívil Austráliu od roku 2017.  Čínsky premiér svojimi slovami po prílete do Austrálie ponúkol zmier po tom, čo Peking zrušil sériu obchodných sankcií zameraných proti austrálskemu exportu.

(tasr, afp)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok