Kuba láka Rusov a Číňanov, aby jej pomohli oživiť turistický sektor

Kuba láka Rusov a Číňanov, aby jej pomohli oživiť turistický sektor, ktorý sa stále nezotavil z pandémie ochorenia COVID-19. Ponúka im preto viaceré výhody, od priamych letov, cez zrušenie vízovej povinnosti pre čínskych návštevníkov a najnovšie aj akceptovanie ruských platobných kariet Mir, ktoré sú alternatívou k Visa a Mastercard.

Stratégia už priniesla výsledky. V prvých troch mesiacoch 2024 navštívilo karibský ostrov viac ako 66-tisíc Rusov, informovali štátne kubánske médiá. To je dvojnásobok v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2023. Nárast počtu ruských návštevníkov je však len jedným z mála „svetlých bodov“ v kubánskom cestovnom ruchu.

Tvrdé americké sankcie, ktoré zaviedol bývalý prezident Donald Trump, prispeli k prudkému poklesu amerických turistov a príchody návštevníkov z mnohých európskych krajín tento rok klesli tiež, ukazujú oficiálne údaje.

Stávka na Rusko a Čínu tak nemusí vykompenzovať celkový pokles turistov na Kube, zvlášť ak cesta z Pekingu s medzipristátím môže napríklad trvať 24 hodín alebo viac.

Kube sa tak pravdepodobne nepodarí splniť jej cieľ prilákať 3,2 milióna návštevníkov v roku 2024. Experti odhadujú, že tento rok ostrov navštívi 2,6 milióna až 2,7 milióna turistov.

„Turistická aktivita tu padla na dno,“ skonštatovala Migdalia Gonzálezová, 55-ročná pouličná predavačka pečiva empanada. Všimla si síce viac ruských a čínskych turistov ako v minulých rokoch, ale nestali sa z nich fanúšikovia tejto pochúťky.

(tasr, reuters)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok