Kuleba: V záverečnom vyhlásení mierového summitu je zohľadnená pozícia Ukrajiny

Kuleba: V záverečnom vyhlásení mierového summitu je zohľadnená pozícia Ukrajiny. Záverečné vyhlásenie zverejnené ešte nebolo.

„Text je vyvážený. Všetky naše zásadné pozície, na ktorých Ukrajina trvala, boli zohľadnené,“ uviedol šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba pre novinárov.

Na dvojdenný summit vo švajčiarskom horskom rezorte Bürgenstock prišli delegácie z vyše 90 krajín, nie však z Ruska. Cieľom tohto mierového summitu je zjednotiť globálny pohľad na to, ako by sa mala skončiť vojna na Ukrajine.

Kuleba pritom naznačil, že Rusko by mohlo byť zapojené do budúceho summitu. Zároveň však odmietol požiadavku ruského prezidenta Vladimira Putina, prednesenú v piatok, aby sa Ukrajina vzdala štyroch oblastí okupovaných Ruskom a upustila od svojho cieľa vstúpiť do Severoatlantickej aliancie.

„Samozrejme,… rozumieme, že nadíde čas, keď bude nevyhnutné rokovať s Ruskom,“ povedal Kuleba. „No naša pozícia je celkom jasná: Nedovolíme Rusku, aby hovorilo jazykom ultimát tak, ako to robí teraz,“ dodal.

Kuleba dodal, že na mierovom summite sa nerokuje o nijakých alternatívnych mierových plánoch.

(tasr, afp)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok