Najmenej 19 jordánskych a iránskych pútnikov zomrelo počas púte hadždž do Mekky

Najmenej 19 pútnikov zomrelo počas púte hadždž do Mekky, dôvodom bolo najmä teplo. Informovali o tom v nedeľu úrady z oboch krajín. Príčinou smrti u štrnástich Jordáncov bol úpal od slnka v dôsledku extrémnej vlny horúčav. Zvyšných päť zosnulých bolo pôvodom z Iránu.

Hadždž je jedným z piatich pilierov islamu a všetci moslimovia, ktorí majú prostriedky, ho musia vykonať aspoň raz. Počas každoročnej púte, na ktorej sa tento rok zúčastňuje približne 1,8 milióna moslimov, teploty výrazne presiahli 40 stupňov Celzia.

Mnohé z rituálov sa vykonávajú vonku a pešo, čo spôsobuje problémy najmä medzi staršími ľuďmi. Saudská Arábia neposkytla žiadne informácie o obetiach. Počas minuloročnej púte hadždž zomrelo najmenej 240 ľudí.

(barrons)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok