Rusko nie je pripravené diskutovať o spravodlivom a trvalom mieri

Rusko nie je pripravené diskutovať o spravodlivom a trvalom mieri, povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu vo Švajčiarsku, kde sa konal dvojdňový mierový samit o Ukrajine.

Zároveň dodal, že ak by Rusko stiahlo svoje jednotky z Ukrajiny, bol by otvorený každým mierovým rokovaniam. Zelenskyj tiež zdôraznil, že súčasná úroveň vojenskej pomoci zo Západu nestačí na to, aby Kyjev vojnu vyhral.

Vo vyhlásení uviedol, že napriek úzkym väzbám Číny na Rusko, túto krajinu nepovažuje za nepriateľa Ukrajiny.rezident tiež vyhlásil, že Čína nie je napriek svojim úzkym väzbám s Ruskom nepriateľom Ukrajiny. „Čína by nám mohla pomôcť,“ povedal Zelenskyj a vyzval Peking, aby sa seriózne zaoberal vypracovaním mierových návrhov.

Čína sa na samite o Ukrajine nezúčastnila. Kanadský premiér Justin Trudeau na spoločnej tlačovej konferencii oznámil, že jeho krajina plánuje v nasledujúcich mesiacoch zorganizovať stretnutie ministrov zahraničných vecí s cieľom pokročiť v práci zameranej na dôsledky vojny na Ukrajine na životy ľudí.

Viac sa dočítate:

(tasr, afp, reuters)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok