Nórsko poskytne Ukrajine pomoc vo výške 96 miliónov eur

Nórsko poskytne Ukrajine pomoc vo výške 96 miliónov eur určených na pomoc pri oprave energetickej infraštruktúry a zabezpečení dodávok elektrickej energie do krajiny pred budúcou zimou, uviedol v nedeľu nórsky premiér Jonas Gahr Störe.

„Vedieme s Ukrajinou úzky dialóg o tom, ako môže tieto prostriedky čo najefektívnejšie využiť. Samotní Ukrajinci majú najlepší prehľad o tom, čo je potrebné,“ povedal Störe a dodal, že s opravami infraštruktúry je dôležité začať pred príchodom zimy.

Celkovo 16 miliónov eur pôjde na opravy v Charkovskej oblasti, ktorá je v poslednom čase dejiskom silných ruských útokov. Nainštalujú tam solárne panely na siedmich pôrodniciach a operačných sálach. V roku 2022 poskytlo Nórsko ukrajinskému energetickému sektoru prostriedky vo výške viac ako 183 miliónov eur, v minulom roku to bolo približne 166 miliónov eur.

Škandinávska krajina prisľúbila Ukrajine vojenskú a civilnú pomoc vo výške sedem miliárd dolárov na päťročné obdobie 2023 – 2027, pričom finančné prostriedky sa budú prideľovať každý rok podľa potrieb Ukrajiny. Nórsko je podľa Kielského inštitútu pre svetovú ekonomiku jedným z najväčších finančných podporovateľov Ukrajiny.

(tasr, afp)