V ruskom Dagestane spustili paľbu na viacerých miestach, zahynuli policajti aj pravoslávny kňaz

V ruskom Dagestane spustili paľbu na synagógu, pravoslávny chrám a policajnú stanicu. Útok na viacerých miestach severokaukazského regiónu si vyžiadal život šiestich policajtov, zabitý bol aj pravoslávny kňaz. Zranených evidujú dvanásť osôb.

GQxXFcGW4AAQXQH Foto: Twitter/ Lord Bebo

Terčom útoku bola synagóga v meste Derbent, ktoré je známe ako centrum židovskej komunity na severnom Kaukaze. V synagóge po streľbe vypukol požiar. Útočníci z miesta činu ušli. Polícia po nich spustila pátranie v rámci špeciálnej operácie.

V Derbente, ktorého Staré mesto, citadela a pevnosť sú zapísané v zozname svetového dedičstva UNESCO, sa nachádza aj pravoslávny chrám, kde sa tiež strieľalo. Počas útoku zahynul 66-ročný pravoslávny kňaz, ktorého zabili nožom.

Približne v rovnakom čase ako v Derbente neznáme osoby zaútočili aj na úrad dopravnej polície v Machačkale, hlavnom meste prevažne moslimskej Dagestanskej republiky.

Krátko po incidente sa podarilo zneškodniť dvoch zo skupiny útočníkov, ktorí sa dali na útek.

Prípadom sa začala zaoberať republiková prokuratúra i Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom), ktorý tento čin predbežne kvalifikoval ako teroristický útok.

Príslušné úrady v Derbente vydali zákaz zhromažďovania a vyzvali obyvateľstvo, aby dôverovalo len informáciám z oficiálnych zdrojov.

Čečenský vodca Ramzan Kadyrov v reakcii na útoky v Dagestane vyhlásil, že „to vyzerá ako provokácia, ktorej cieľom je vyvolať nevraživosť medzi konfesiami“. Vyhlásil, že páchatelia tohto činu „sú neľudia“ a že ich treba zlikvidovať priamo na mieste.

(tasr, afp, tass, moscow times, al jazeera)


Věra Kunderová, bojovníčka za manželov odkaz, prežila ťažké chvíle a zanechala za sebou spomienky na život v neviditeľnosti a odhodlanie.
Prejsť na článok
Visolajský kritizoval schválenie konsolidačného balíčka, ktorý ignoruje zdravotníkov, a avizoval zber výpovedí lekárov po jeho schválení.
Prejsť na článok
Ruské sily útočia na ukrajinské pozície v Doneckej oblasti, pričom boje sú stále smrteľné a strategicky dôležité pre kontrolu regiónu.
Prejsť na článok
Trump vyjadril ochotu spolupracovať s Ukrajinou a Ruskom na ukončení vojny, zatiaľ čo Zelenskyj plánuje prediskutovať svoj víťazný plán.
Prejsť na článok
Trump kritizoval situáciu na Ukrajine po stretnutí s Bidenom a vyjadril presvedčenie, že dokáže uzavrieť dohodu na ukončenie vojny.
Prejsť na článok
Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica okrem iného zavádza povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok
Historik Róbert Letz skúma osobnosť Andreja Hlinku, jeho vplyv na slovenskú históriu a nedostatočnú pozornosť historikov k jeho odkazu.
Prejsť na článok
Intel zvažuje ponuku na prevzatie od Qualcommu, čo by mohlo byť historickou zmenou vlastníctva v technológiach.
Prejsť na článok
Vyšetrovateľ v Nitre vedie trestné stíhanie v prípade tragickej nehody z 27. júna, kde došlo k usmrteniu a ublíženiu na zdraví.
Prejsť na článok
Kontrola cyklotrasy na Vajanského nábreží odhalila nedostatky a nepreukázateľnosť nákladov, čo vyvolalo ostrú kritiku poslancov a primátora.
Prejsť na článok
Jaroslav Haščák sa od 1. októbra opäť zapojí do práce v Pente po zbavení obvinenia v kauze Gorila, zameria sa na expanziu spoločností.
Prejsť na článok