Situácia s komármi je v Bratislave alarmujúca. Primátor odmieta použiť postrek

Mosquito perched on a person's hand with its shadow cast on the skin Starostovia upozorňujú na alarmujúcu situáciu s dospelými komármi. Ilustračné foto.Foto Profimedia

Vo viacerých mestských častiach Bratislavy opätovne bojujú s vysokým výskytom komárov. Na alarmujúcu situáciu upozornili aj predstavitelia mestských častí, medzi nimi starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová, ako aj starostka Devína Jana Jakubkovič, podľa ktorej je situácia na území Devína extrémna.

„Alarmujúco stúpa výskyt dospelých komárov v niektorých mestských častiach, nielen v Karlovej Vsi,“ skonštatovala Čahojová na štvrtkovom rokovaní mestského zastupiteľstva. Podľa starostky sa na nich obracajú obyvatelia, ktorí sú pobúrení a boja sa. Poukazujú na výskyt nových invazívnych druhov komárov, ktoré sú nebezpečné a môžu prenášať vážne ochorenia.

Situácia sa bude len zhoršovať

Obavy sú aj z toho, že kvôli počasiu sa situácia bude zhoršovať. Čahojová požaduje zodpovedné rozhodovanie zo strany magistrátu, aby sa predišlo možnej kalamite.

Po nedávnych povodniach je situácia v Devíne podľa starostky Jakubkovič extrémna. Nepozdáva sa jej, že sú lokality, na ktorých sa vôbec nezasahovalo. Je síce podľa nej pravda, že niektoré územia sú vo vyššom stupni ochrany, pripomína však zároveň, že už v minulosti po povodniach vydali regionálni hygienici výnimky.

Primátor Bratislavy odmieta použiť chemický postrek

Podľa starostu Devínskej Novej Vsi Dáriusa Krajčíra je potrebné nájsť spôsob a spoločnú koordináciu mestských častí s mestom, prípadne aj krajom. Odzneli aj tvrdenia, že zásahy zo strany mesta boli neskoré, prípadne málo intenzívne.

Pre portál hnonline.sk sa primátor Bratislavy vyjadril, že odmieta použiť v boji s premnoženými komármi chemický postrek. Matúš Vallo sa odvoláva na fakt, že by tak nastriekali obyvateľom karcinogény do záhrad. 

K situácii sa vo svojom príspevku na sociálnej sieti vyjadrila aj novinárka Anka Žitná Lučaiová, ktorá sa s pomocou obrátila na infolinku magistrátu, kde jej pracovník podľa jej slov nevedel pomôcť. Odvolala sa aj na šéfa oddelenia životného prostredia, ktorý ju mal odbiť so slovami, že mestská politika je proti používaniu chemického postreku.

Hlavné mesto hovorí, že situácia nie je dobrá, ale robí všetko, čo môže. Podľa viceprimátora Bratislavy Jakuba Mrvu sa začalo s monitoringami a so zásahmi tento rok celkom skoro, pod nepriaznivú situáciu sa podpisujú nedávne povodne i počasie z uplynulého obdobia. „Nie je možné zlikvidovať všetkých jedincov,“ poznamenal Mrva.

Hroziaca kalamita

Mrva tvrdí, že v niektorých oblastiach nie je možný žiadny zásah, biologický ani chemický. Príkladom je Devínska cesta, kde je ochranné pásmo vodného zdroja i piaty stupeň ochrany. Na území Petržalky je to napríklad Pečniansky les.

Na štvrtkové rokovanie bratislavského mestského zastupiteľstva bol predložený návrh, ktorým zastupiteľstvo žiadalo primátora, aby vydal pokyn na účinnú elimináciu dospelých komárov. Dôvodom je ich vysoký výskyt a rapídne sa zhoršujúca situácia. Snahou je predísť hroziacej kalamite spojenej so zdravotným rizikom nielen pre ľudí, ale aj pre domáce zvieratá. Návrh však nenašiel v poslaneckom zbore dostatočnú podporu.

(tasr, hnonline, fb, kol)


Ďalšie články
Calzona sa hnevá. Oprávnene. Taký atraktívny futbal ako teraz náš národný tím už dlho nehral

Calzona sa hnevá. Oprávnene. Taký atraktívny futbal ako teraz náš národný tím už dlho nehral

Taliansky tréner našej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona ukázal po návrate z úspešných majstrovstiev Európy na Slovensko svoj južanský temperament. Okrem hodnotenia šampionátu sa vyjadril k ľuďom, ktorí ho začali kritizovať ešte skôr, ako sa chopil kormidla pri národnom tíme. Mnohí túto tlačovú konferenciu prirovnávajú k dnes už legendárnemu...
Martin Jurík o budúcnosti Európy: Sám som bol zhrozený z toho, čo v knihe predpovedám

Martin Jurík o budúcnosti Európy: Sám som bol zhrozený z toho, čo v knihe predpovedám

Martin Jurík je spisovateľ, ktorý má už dlhodobo nemecké občianstvo. Na základe svojich skúseností zo života v Nemecku pred piatimi rokmi napísal dystopický román 2084, ktorý opisuje migračné vlny bielych Nemcov a Francúzov zo západnej Európy, a tú medzičasom ovládol Islamský štát. V rozhovore pre Štandard opisuje, ako Nemecko...