EÚ má viesť von der Leyenová, Costa a Kallasová. Orbán a Meloniová ich nedokázali zablokovať

449190941_996344125180315_6619825468448713542_n Foto: Pellegrini/FB

Európski lídri sa v noci dohodli na novom rozložení moci v Európskej komisii a Európskej rade. Orbánov hlas proti von der Leyenovej nestačil, Meloniová sa zdržala.

Novou predsedníčkou Európskej komisie má byť druhýkrát Ursula von der Leyenová. Dohodli sa na tom podľa zdrojov portálu Politico európski politici. Proti von der Leyenovej hlasoval maďarský premiér Viktor Orbán, nepodporila ju podľa Politico ani talianska premiérka Giorgia Meloniová, ktorá sa pri hlasovaní o nemeckej političke zdržala.

Slovensko rešpektovalo väčšinu členských štátov pri najvyšších pozíciách v EÚ, povedal prezident Peter Pellegrini po nominácii Ursuly von der Leyenovej za predsedníčku Európskej komisie, Antónia Costu za predsedu Európskej rady a Kaji Kallasovej za budúcu šéfku diplomacie EÚ. Robert Fico pred voľbami tvrdil, že von der Leyenovú viac nepodporí.

Portugalský socialista António Costa, ktorý bol deväť rokov premiérom svojho štátu, sa má stať novým prezidentom Rady EÚ, funkciu doteraz zastával Charles Michel. Novou šéfkou zahraničnej služby EÚ, čo je akoby spoločná ministerka pre zahraničné veci, sa má stať Kaja Kallasová, súčasná premiérka Estónska.

„Budeme skvelý tím,“ povedala Kallasová, ktorá zastáva pozíciu jastraba voči vojne Ruska a Ukrajiny. António Costa, ktorý bol v minulosti tvrdým kritikom Roberta Fica a Smeru, tiež povedal, že „je poctený“ byť súčasťou „tímu“.

Viktor Orbán hlasoval proti von der Leyenovej, ale podporil Kallasovú a Costu. Meloniová sa zdržala pri hlasovaní o von der Leyenovej a hlasovala proti Kallasovej a Costovi. Mala vyhlásiť, že je nahnevaná, že jej frakcia ECR, ktorá by mala byť treťou najsilnejšou v Európskom parlamente, bola pri rokovaniach vytlačená na okraj.

Meloniová môže hypoteticky dopadnúť ešte horšie, ak z jej frakcie odíde poľská strana Právo a spravodlivosť a vznikne nová frakcia suverenistov okolo Orbánovho Fideszu. Viac sme o téme písali tu. Zloženie frakcií ešte nie je definitívne.

Posledné slovo pri potvrdení novej Komisie aj funkcie pre von der Leyenovú bude mať napokon Európsky parlament. Neoficiálne má von der Leyenová väčšinu, ale médiá upozorňujú, že pri tajnom hlasovaní ju viaceré strany nemusia podporiť. Avizovali to napríklad poslanci Smeru.

Téme sa budeme ďalej venovať.

(fed, Politico, FB)


Ďalšie články