Skupina ZSE uzavrela dohodu o dodávke skvapalneného zemného plynu prevažne z USA

Skupina ZSE uzavrela dohodu o dodávke skvapalneného zemného plynu prevažne z USA. ZSE tak diverzifikuje zdroje a zvyšuje bezpečnosť dodávok pre svojich zákazníkov.

Partnerom skupiny ZSE, ktorá je druhým najväčším dodávateľom LNG u nás, v tejto transakcii je energetická spoločnosť Orlen Group. Tankermi doteraz LNG dovážal iba štátny Slovenský plynárenský priemysel (SPP). Skupina ZSE, pod ktorú patria dodávatelia energií ZSE Energia a Východoslovenská energetika (VSE), uzavrela s partnerom v rámci skupiny Orlen Group komplexnú transakciu.

„Náš kontrakt predstavuje významnú diverzifikáciu dodávok zemného plynu v objeme takmer 30 % súčasnej spotreby našich zákazníkov,“ priblížil predseda predstavenstva a obchodný riaditeľ oboch spoločností Juraj Bayer. Zákazníci budú mať vzhľadom na dohodnuté obchodné podmienky LNG k dispozícii v roku 2025.

Skvapalnený zemný plyn sa bude v budúcom roku prevážať z USA tankermi, ktoré dorazia do litovského terminálu v Klaipede. Na Slovensko bude následne zemný plyn dopravený cez Poľsko. „Využijeme severné plynovodné prepojenie, ktoré ešte viac zvyšuje energetickú bezpečnosť a nezávislosť od ruského plynu a ukrajinského tranzitu. Aktuálne predstavuje kľúčové strategické opatrenie na zabezpečenie dostatku zemného plynu pre všetkých zákazníkov značiek ZSE a VSE,“ spresnil Bayer.

Ide o prvý kontrakt na Slovensku, ktorý využije toto severné prepojenie, čím sa diverzifikuje riziko spojené nielen so zdrojom zemného plynu, ale tiež s kapacitou tranzitných prepojení.

(tasr)