Joe Biden odmieta výzvy, aby sa vzdal kandidatúry v prezidentských voľbách

Joe Biden odmieta výzvy, aby sa vzdal kandidatúry v prezidentských voľbách, ako vyplýva z listu adresovaného demokratom v americkom Kongrese. Úradujúci americký prezident deklaroval odhodlanie zostať v kampani až do konca.

joe biden Americký prezident Joe Biden vystupuje z lietadla po prílete na letisko v meste Brindisi na juhu Talianska v stredu 12. júna 2024. Foto: TASR/AP

Dodal, že Demokratická strana má „jednu úlohu“, ktorou je v novembri poraziť predpokladaného republikánskeho kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa. Pripomenul, že do konferencie demokratov zostáva 42 dní a do volieb 119 dní.

Prvá televízna debata medzi Bidenom a Trumpom sa konala 27. júna, štyri mesiace pred prezidentskými voľbami. Početné chyby, ktoré Biden v debate urobil, posilnili obavy časti demokratov.

Najmenej štyria z 15 už kontaktovaných demokratov zo Snemovne reprezentantov v súkromnom rozhovore uviedli, že Biden by nemal kandidovať. Mnohé závisí aj od bývalej predsedníčky Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej, ktorá má v strane veľký vplyv a je blízka aj Bidenovi.

(tasr, ap)