Hasiči v Česku kvôli búrkam zasahovali takmer v tisícke prípadov

Hasiči v Česku kvôli búrkam zasahovali takmer v tisícke prípadov. Počasie komplikovalo situáciu na železnici aj v energetike, viaceré detské tábory sa museli evakuovať.

GSMeczVWQAAC2O7 Povodeň v Česku. Foto: X

Podľa servera Novinky.cz boli vo štvrtok ráno tisícky domácností stále bez elektriny.

„Od včerajšieho popoludnia sme zasahovali vo viac než 946 prípadoch v súvislosti so silnými búrkami. Najviac technických pomocí evidujeme v krajoch Stredočeskom, Juhočeskom a Úsťanskom,“ spresnili hasiči. Okrem odpratávania popadaných stromov pomáhali aj s odčerpávaním vody zo zatopených pivníc, ale tiež pri ďalších situáciách.

Napríklad v jednej z obcí v Pardubickom kraji zasiahol blesk strechu domu, ktorá začala horieť. Hasiči plamene zlikvidovali, ale škoda zatiaľ nie je stanovená, pretože majiteľ domu je odcestovaný na dovolenke. V inej obci spadol strom na zaparkované auto a v ďalšej v areáli detského tábora, nikomu sa podľa servera Novinky.cz nič nestalo. Viacero táborov v rôznych krajoch sa však muselo evakuovať.

Po búrkach zostali bez elektriny tisícky domácností, a to najmä v Juhočeskom kraji. Z pôvodných 18-tisíc domácností, ktorým prúd v noci vypadol, sa podľa hovorcu spoločnosti EG.D. Lubomíra Budného podarilo vo štvrtok ráno tento počet znížiť na 12-tisíc. Výpadky nastali aj v Pardubickom a Královohradeckom kraji.

(tasr, novinky.cz)