Slovenský jazyk sa vyučuje v 15 krajinách sveta

Slovenský jazyk sa vyučuje v 15 krajinách sveta na dovedna zhruba 20 zahraničných univerzitách. Vzdelávanie v slovenskom jazyku je najrozšírenejšie v Českej republike.

U českých bratov sa slovenčina vyučuje na základných, stredných i vysokých školách. Nasledujú univerzity v Užhorode, srbskom Novom Sade, Viedni, Záhrebe či poľských Katoviciach alebo Krakove. Rovnako v regiónoch v Maďarsku a Rumunsku.

Výučbu slovenčiny ponúkajú podľa rezortu zahraničia desiatky škôl v USA vrátane prestížnych inštitúcií, ako je Stanfordská alebo Yaleova univerzita. Nevynímajúc kanadské univerzity v Toronte, Montreale a Ottawe, ale taktiež v Austrálii. Vedieť po slovensky láka ľudí aj v Ázii, Pekingu, Tokiu i Soule.

„Mať vlastný jazyk je výsada národa. Slovensko si muselo prejsť viacerými prekážkami k uzákoneniu spisovnej slovenčiny a o to viac si vážim, že záujem o slovenský jazyk prejavujú aj ľudia v zahraničí. Majú záujem vedieť našu reč, zvyky, dozvedieť sa viac o Slovensku,“ uviedol minister zahraničných vecí Juraj Blanár.

(tasr)