Rozsiahly útok na vlakové stanice v Paríži: Doprava je pred olympiádou blízko kolapsu

Niekoľko staníc vysokorýchlostných vlakov v Paríži čelilo v noci podpaľačským útokom, ktoré spustili pomocou výbušných zariadení. Prevádzka troch zo štyroch liniek je odstavená. Doprava tak bude v deň otvorenia letných olympijských hier narušená, komplikácie pretrvajú najmenej do nedele.

Paris Olympics Security Trains Cestujúci kontrolujú vlaky na elektronickej tabuli na Gare de Montparnasse. Niekoľko hodín pred slávnostným otvorením olympijských hier bola v piatok vážne narušená vysokorýchlostná železničná doprava. Foto: Profimedia.sk

Francúzsky národný železničný dopravca informoval o „rozsiahlom koordinovanom masívnom útoku s cieľom paralyzovať“ vysokorýchlostné vlaky TGV. „Časť spojov sme odklonili na bežné trate, ale mnoho z nich budeme musieť zrušiť. Situácia bude trvať najmenej celý víkend, čo je čas nevyhnutný na opravy,“ uviedol dopravca pre agentúru AFP.

Generálny riaditeľ francúzskych železníc Jean-Pierre Farandou v piatok na obed uviedol, že útočníci sa zamerali na nervové centrá TGV ďaleko od Paríža: rozvodne v Courtalain (vysokorýchlostná trať Atlantik), Croisilles (LGV sever) a Pagny-Sur-Moselle (LGV východ).

Situácia je najvypuklejšia na stanici Montparnasse, kde stovky cestujúcich zatiaľ márne čakajú na ďalšie informácie. Vlaky meškali až dve a pol hodiny, mnoho spojov bolo tiež odrieknutých. Jean-Pierre Farandou uviedol, že výpadok sa dotkol 800-tisíc klientov.

Krátko pred 9.00 SELČ železničná spoločnosť informovala, že severná trať Paríž-Lille je úplne mimo prevádzky, trate na východ, juhovýchod a západ sú silne narušené.

Útoky odsúdil končiaci minister dopravy Patrice Vegriete. „V noci na dnes došlo ku koordinovanému záškodníckemu konaniu na niekoľkých tratiach TGV, ktoré spôsobí veľké narušenie dopravy až do víkendu. Dôrazne odsudzujem tieto kriminálne činy, ktoré ohrozí odjazdy mnohých Francúzov na dovolenky,“ napísal na sieti X.

Medzitým evakuovali z bezpečnostných dôvodov aj letisko na švajčiarsko-francúzskej hranici, konkrétne kvôli nahlásenej bombe. „Z bezpečnostných dôvodov musel byť terminál evakuovaný a momentálne je zatvorený,“ uviedlo na svojej webovej stránke letisko Bazilej-Mulhouse-Freiburg EuroAirport.

Kto je zodpovedný za útok?

Zdroj denníka Le Figaro, ktorým je bezpečnostný expert, pre médium uviedol, že útok mu pripomína sabotáže železníc, ktoré mali v minulosti na svedomí „privilegovaní ultraľavicoví radikáli“.

Niektorí komentátori francúzskych denníkov zároveň incident porovnávajú s údajným teroristickým útokom na železnice z roku 2008, ktorý dávajú za vinu anarchistickému zoskupeniu Tarnac 9. Žiadneho zo skupiny obvinených za úder na železnice, však z činu neusvedčili.

(sab, dv)