Ekonomika Slovenska by mala v tomto roku zrýchliť, klesnúť má aj nezamestnanosť

Predikcie analytikov vybraných bánk, ktoré v mesačných intervaloch zverejňuje Národná banka Slovenska ukazujú rast slovenskej ekonomiky z minuloročných 1,6 percenta na 2,4 percenta. Opäť tak mierne zlepšili svoj odhad, v júni očakávali hospodársky rast na úrovni 2,3 percenta.

Národná banka Slovenska NBS bankovníctvo finanèníctvo budova budovy Národná banka Slovenska. Foto: Martin Baumann/TASR

Analytici v júli nezmenili výhľad inflácie na tento rok. Priemerný harmonizovaný index spotrebiteľských cien prognózujú na úrovni 2,9 percenta, rovnako ako pred mesiacom. Pôjde pritom o výrazný pokles z minuloročných 11 percent. Mierne nadol znížili odhad jadrovej inflácie, ktorá by mala tento rok dosiahnuť 2,7 percenta, v júni ju očakávali na úrovni 2,9 percenta. Vlani predstavovala 9,5 percenta.

Miera nezamestnanosti by mala na konci tohto roka podľa analytikov dosiahnuť 5,6 percenta a klesnúť tak z vlaňajších 5,9 percenta. Spomalenie predpovedajú aj v prípade rastu nominálnych miezd, a to na 7,9 percenta z minuloročných 9,4 percenta. Zamestnanosť sa tento rok podľa nich oproti vlaňajšku zvýši o 0,1 percenta.

Predikcie zverejnené Národnou bankou predstavujú priemer odhadov jednotlivých ukazovateľov od analytikov šiestich vybraných bánk pôsobiacich na Slovensku. Patria k nim Slovenská sporiteľňa, Všeobecná úverová banka, Tatra banka, UniCredit Bank, Československá obchodná banka a 365.bank.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac