Na Slovensku objavili zoológovia tri druhy pavúkov, ktoré tu pôvodne nežili

Pre Slovensko netypické pavúky objavili vedci z Ústavu krajinnej ekológie Slovenskej akadémie vied (SAV) v pohoriach Burda a Slovenský kras. "Tieto pohoria totiž tvoria nárazníkovú zónu, ktorá umožňuje prílev rastlinných a živočíšnych druhov zo Stredomoria," povedal arachnológ Pavol Purgat z Ústavu. Väčšina z nich podľa neho patrí k stredomorským druhom. Slovenské názvy pavúky zatiaľ nemajú.

449099281_856256436538287_5041826445006516933_n Na Slovensku objavili zoológovia tri druhy pavúkov, ktoré tu pôvodne nežili. Foto: FB/Ústav krajinnej ekológie SAV

Najväčší z týchto troch druhov je Mimetus laevigatus, ktorý sa výlučne živí inými pavúkmi. Ostatné dva druhy, Trichoncyboides simoni a Altella aussereri, sú podľa hovorkyne SAV veľmi malé, dlhé len niečo viac ako milimeter.

„Než sa nám ho podarilo zaznamenať na Slovensku, bola Altella aussereri považovaná za druh, ktorý okrem južnej časti talianskych Álp nežije nikde inde na svete. Takže teraz vieme, že nejde o endemit,“ uviedol Purgat.

Pavúky sú pre prírodu mimoriadne dôležité. V potravnom reťazci sa uplatňujú ako korisť, aj ako predátori. Udržiavajú tým v prírode rovnováhu. Užitočné sú aj pre človeka, pretože pomáhajú likvidovať škodcov v poľnohospodárstve.

Ústav krajinnej ekológie SAV sa podľa Purgata monitoringu pavúkov venuje dlhodobo. „Vďaka tomu sa zlepšuje povedomie nielen o druhoch už známych z nášho územia, ale pribúdajú aj nálezy druhov, ktoré u nás dosiaľ známe neboli. Doposiaľ sa na Slovensku podarilo zaznamenať viac ako 1000 druhov pavúkov,“ uzavrel.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac